Извън Перник: CESAwards 2020: LogSentinel е стартъп на годината, 42 са компаниите-финалисти от България

LogSentinel е българската „Стартираща компания на годината“. Това стана ясно в петък на официалната церемония Central European Startup Awards (CESAwards) – България, организирана от Българската стартъп асоциация – BESCO. LogSentinel e компания за информационна сигурност на големи масиви от данни, използваща технологии като блокчейн и изкуствен интелект. Победителят беше обявен от вице-председателят и член на управителния комитет към Европейската инвестиционна банка – г-жа Лиляна Павлова, която сподели, че киберсигурността, заедно с разработването на софтуер и телекомуникационните услуги са приоритетни области за Европейската инвестиционна банка.

Церемонията за обявяване на всички победите в 10-те категории на CESAwards България 2020 се излъчи на живо във фейсбук и е достъпна за гледане на този линк .

Какво следва

Следващата стъпка за LogSentinel и останалите 41 български финалисти е регионалното съревнование на CESAwards, което отново ще се случи в дигитален формат, на 10-ти декември. Международната церемония ще отличи най-успешните стартъпи и личности в Австрия, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Словения, Хърватия, Румъния, Унгария, Литва, Латвия и Естония.

Мисията на Централноевропейските стратъп награди е да разпознае уникалната и разнообразна природа на предприемаческата общност в тази част на региона – от стартиращи компании в сфери като интернет на нещата, изкуствен интелект, финансови технологии, до споделени работни пространства, акселераторски програми и инвестиционни фондове.

Наградените на церемонията в понеделник бяха отличени още девет компании и личности в различни категории.

Пътят до получаването на приза премина през публични номинации и гласуване, както и оценка от жури в състав Павлина Димитрова, директор на Bulgaria Innovation Hub в Силициевата долина, Леона Асланова, основател на Innovation Starter, Александър Дурчев, изпълнителен директор на All Channels Communication Group, Илия Кръстев, изпълнителен директор на A Data Pro, Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Фонд на Фондовете, Момчил Василев, изпълнителен директор на Ендевър България, Жанет Тодорова, ко-директор на Founder Institute Sofia и Тодор Гигилев, изпълнителен директор на Dreamix. Публиката – или по-точно всички, които гласуваха онлайн в периода 30-ти октомври до 15-ти ноември, представляваше десетият глас, а комплексната оценка на жури и публика определи тези, които получиха статуетките.

Ето и кои са те:

В категория „Най-добър стартъп в начален етап“, където се отличават компании с до двегодишна история, които през последната една година са показали най-голям напредък по линия на своя растеж, иновации и въздействие в средата, в която оперират, победителят е Meteo.Rocks.

Стартъпът разработва мрежа от метеорологични станции, които са автономни, захранват се от соларна енергия и предават събраните данни в реално време.

В категория „Най-добра стартираща компания във финансовите технологии“ статуетката грабнаха Phyre, които разработват мобилно приложение за търговски покупки в целия свят, което съчетава парични преводи и кеш-бек програма;

За „Основател на годината“ бе отличена Сабина Гьошева – съосновател на BY FAR – бранд за висококачествени дамски обувки.

Статуетката за „Инвеститор на годината“ за трета поредна година отиде при LAUNCHub Ventures – български фонд за рисков капитал, инвестиращ в технологични компании в Seed & Series A етапи на финансиране.

Като „Най-добро споделено работно пространство“ бяха разпознати Campus X, които предоставят офис помещения, ресурси, талант и общност за технологичните компании и развитието на иновативни идеи и проекти.

В категория „Най-добър стартъп със социално въздействие“ наградата получиха Prosfit Technologies, които подпомагат интеграцията на хора с ампутация, като произвеждат достъпни и удобни протези по нова технология. 

„Най-добра акселераторска или инкубаторска програма“ според жури и публика, за втора поредна година, е Dare To Scale, създадена от глобалната организация Endeavor.

В двете нови категории във формата тази година – „Най-добро решение за работа във виртуална среда“ и „Герой на екосистемата“ бяха отличени съответно:

 DigitalKidz, които повишават дигиталната грамотност на учители, ученици и родители, и Васил Терзиев – инвеститор, съосновател на Campus X и Телерик Академията, и управляващ партньор във фонда за рисков капитал Илевън.

Генерален партньор на инициативата тази година е Европейската инвестиционна банка (EIB). Събитието се осъществи с подкрепата на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Фонд на Фондовете, Siteground, BrightCap Ventures, PubGalaxy, PhoneArena, SMS Bump (a Yotpo company) и Cohones Brewery.

Коментари

коментара