ЛЮБОПИТНО: Кардиолог точно разясни връзката между здравето и алкохола

Наскоро посетих кардиолог, за да попитам за здравето на моята сърдечно-съдова система, предава личен разказ zdrave.to.

Лекарят беше доста приятелски настроен, един от онези, с които можете да говорите. И не само разбрах здравословното си състояние от него, но и зададох няколко любопитни въпроса.

И така, аз го попитах: колко вино ( и по-точно червеното вино, тъй като то се счита за най-полезно за сърцето), може да пиете, така че да е полезно за сърцето и кръвоносните съдове?

Изненадващо той посочи конкретно количество и дори ми даде повече подробности по тази тема.

Докторът потвърди сърдечно-съдовите ползи от малките дози вино. Според него алкохолът като цяло и по-конкретно виното имат компоненти, които служат за превенция на определени сърдечни заболявания.

Той каза още, че всъщност не само червеното вино е полезно за сърцето, за което вече всички знаят, но и бялото.

Червеното вино, каза кардиологът, е с високо съдържание на ресвератрол, който е здравословна за сърцето съставка. Бялото вино съдържа по-малко ресвератрол, тъй като се смята, че не е толкова полезно за сърцето.

Но се оказва, че ресвератролът в бялото вино се усвоява по-добре от тялото, отколкото този в червеното. Ето защо бялото вино като цяло също има своите ползи по отношение на здравето на сърцето.

Също така кардиологът каза няколко думи за коняка. Всички знаят, че в малки дози тази напитка е полезна и за сърцето и кръвоносните съдове.

Кардиологът каза, че наистина има полза от коняка за сърцето, но той трябва да се ограничи до 30 грама от напитката (което е по-малко от чаша). Тоест, ако се пие повече, тогава ползите се превръщат във вреди.

Ето колко вино, според кардиолога, можете да изпиете, за да е здраво сърцето ви.

Ако говорим за дневната норма, то от гледна точка на кардиологията това са не повече от 200 мл вино за мъжете. За жените тази доза трябва да бъде 1,5-2 пъти по-малка.

Превишаването на това количество може вече да не е полезно за сърцето, а за други органи, например за черния дроб и панкреаса, дори ще бъде много вредно.

В същото време кардиологът не препоръчва да се пие вино всеки ден. Според него трябва да има почивни дни, за да може тялото да си почине. Също така, при всякакви сърдечни проблеми, кардиологът съветва незабавно да се свържете със специалист.

Коментари

коментара