Кметицата на кв. Изток се отчете за 2020г.

Районната кметица на най-големия пернишки квартал Изток Десислава Стоянова се отчете за изманалата година в управлението. Ето отчета й пред Кварталци:

Скъпи съкварталци,
Измина една година от мандата ми като кмет на Кметство Изток. Обещах, че ще се отчитам пред Вас и ще има прозрачно управление. Затова искам да Ви запозная с трудностите, през които преминахме в тази година заедно и с направеното за двата квартала през тази една година със съдействието на Община Перник и кмета Станислав Владимиров.

Водната криза е първата трудност, през която трябваше да преминем, а сега и епидемичната обстановка, свързана с коронавируса. Намаленият бюджет на Кметство Изток също бе трудност за мен и моите съкварталци, тъй като ме ограничава да извършвам големи ремонти в кв. Изток и кв. Мошино. Хубавата новина е, че със съдействието на Община Перник успяхме да намалим задълженията на Кметство Изток.

Нещата, които направихме:

– Водната криза ни направи по-гъвкави при организирането на действия в криза. Започнахме доставяне на минерална вода на различни участъци в кв. Изток и кв. Мошино, както и по адреси на трудноподвижни и в затруднено положение хора. Имаше много ВиК аварии, на които лично присъствах, за да имам информация от първо лице и да Ви информирам. Благодаря за проявеното търпение и затова, че се реши този голям проблем. Уведомявам Ви, че вече приключи подмяната на водопровода на възлови улици, където имаше много аварии: ул. Благой Гебрев, ул. Олег Кошевой, ул. Луганск, ул. Чернишевски, ул. Рашо Димитров. Това беше изключително важно за нас, тъй като ще реши дългосрочно проблемите ни. След полагането на водопровода участъците се асфалтираха. В ход на приключване е полагането на водопровода на ул. Младен Стоянов.

– Сметоизвозването и почистването на нерегламентираните сметища не беше малък проблем за кметството ни. Тъй като доста от съдовете за смет бяха изпочупени и негодни за използване. Некачественото сметоизвозване на места беше причина Вие гражданите да подавате сигнали към мен или да публикувате снимки в пернишките групи във фейсбук за неизвозени отпадъци. Със съдействието на Община Перник от 1 ноември започна поетапната подмяна на съдовете в кметство Изток. До избирането на нова сметопочистваща фирма чрез обществена поръчка, сметосъбирането ще се извършва от фирма „ЗМБГ“, която постави и свои съдове за смет. След избирането на фирма изпълнител ще започне и пълната промяна в начина на сметосъбиране. Извършвам всекидневни проверки на съдовете за смет и сигнализирам фирмата при проблем.

– Закупихме и поставихме 22 броя нови кошчета за отпадъци. Разпределихме ги по необходимост на спирки на градския транспорт, където липсваха такива или бяха счупени и недостатъчни, както и на детски площадки след подадени сигнали от граждани.

– Доставихме 33 броя пейки, след подадени молби от граждани.

– Започна подмяна на тротоарна настилка по ул. Ленински проспект от ъгъла на бул. Юрий Гагарин до ГПЧЕ ”Симеон Радев”, както и тротоара на част от бул. Юрий Гагарин (обхващащ от автобусна спирка Билла до ул. Карл Маркс).

– Поставихме нова футболна врата на спортна площадка с изкуствена трева на ул. Кл. Готвалд – зад блок 6, както и ново детско съоръжение на детска площадка на ул. Лом 3.

– Футболното игрище при стадион „Металург“ ще бъде напълно обновено. Започна работата по засипването и валирането на терена. Със средства на Община Перник ще бъдат поставени бордюри, ще се изгради ограда, а футболните врати ще бъдат подменени. БФС пък ще дари 7000 кв. изкуствена настилка от най-висок клас. В бюджета за 2021 г. Община Перник ще заложи средства за монтиране на осветление на обновеното игрище.

– Извърши се почистване на забравени места – ул. Младен Стоянов зад блок 11, ул. Благой Гебрев бл. 63, Трета поликлиника, ул. Рашо Димитров при блок 76, преди Новото кръгово – Пътен възел Даскалово. ОП „ФЛОР“ почистиха пространствата около подлеза при жп спирка „Даскалово“.

Почистване на гробищния парк в Мошино. Осъществихме контакт с по-голяма част от собствениците на частни имоти на територията на кметство Изток и те от своя страна окосиха и почистиха имотите си.

– За първи път косенето на тревните площи в двата квартала започна през месец април и продължи до края на септември. Беше извършено и косене на тревните площи на стадион Металург. Два пъти бяха обработени тревните площи срещу кърлежи и бълхи. По сигнали на граждани имаше места обработени и срещу змии.

– Бяха окастрени и премахнати опасни клони и дървета на улица Благой Гебрев, парк Одеса и парк Воронеж, както и орязани клони на дървета по част от бул. Юрий Гагарин и ул. Ленински проспект, затрудняващи движението на пешеходци по тротоарните площи.

– Разрешихме проблема с общинските жилища в блок 11 на ул. Младен Стоянов със съдействието на Община Перник, поради установени десетки нарушения, сред които самонастаняване без необходимите документи, системно неплащане на наеми и консумативи, унищожена общинска собственост, многократни нарушения на Наредба №1 за обществения ред и много други. Бяха извършени проверки и на други общински жилища на територията на кметството.

– Миене на улици – бул. Юрий Гагарин, ул. Младен Стоянов, част от ул. Ленински проспект и ул. Благой Гебрев.

– Възстановено е уличното осветление на ул. Стомана 1 и около входно-изходния пътен възел на околовръстен път при кв. Изток. Подменени са и осветителните тела под надлезите с енергоспестяващи LED светлини на 23 януари 2019г. Отстранени бяха много аварии на територията на Кметство Изток. Подменени бяха два пъти осветителните тела на Канала – Сцената на открито.
– Подменихме над 10 броя повредени капаци на шахти в района на кв. Мошино и кв. Изток.

Подавахме сигнали към ВиК дружеството и Топлофикация за техни счупени капаци. Бяха отремонтирани решетки на дъждоприемни шахти. Предприехме мерки за отпушване на отводнителните шахти в непроходимите райони след проливен дъжд.

– Включихме се в кампанията на Община Перник за намаляване популацията на бездомни кучета.

– Почистване на спирка Метал и Даскалово редовно и подлезите към тях.

– Пътни знаци и освежаване на пешеходни пътеки, обособяване на нови паркоместа, ул. Благой Гебрев бл. 60.

– Засушаване на улици – Ул. Созопол и ул. Ямбол.

– Кърпене на улици – ул. Клемент Готвалд, ул. Рашо Димитров, ул. Благой Гебрев

– На 9 юни – почистихме и затворихме неизползваемия хидрофор, намиращ се на ул. Ю. Гагарин между бл. 38 и бл. 40 със съдействието на Община Перник и общинското търговско дружество „Жилфонд“.

– Стикиране на неизползваеми автомобили и премахването им.

– Детски площадки – ремонтиране и освежаване: ул. Младен Стоянов между бл. 6 и бл.8, детска площадка при Хранкомерс, ул. Ю. Гагарин между бл. 34 и бл. 36, ремонтиране на съоръжение на детска площадка в парк Воронеж, ремонтиране на съоръжение на детска площадка на ул. Рашо Димитров между блок 64 и блок 66.

– Изграждане на цветно кътче при Хранкомерс и възобновяване на Класната стая срещу Кметство Изток (боядисване на кашпи, пейки, засаждане на цветя и поставяне на нова дъска)

– Възстановяване на велоалеята в района на кв. „Мошино“

– Създадох нов конкурс за Баба Марта, който се проведе в Районен младежки дом – Мошино. Участваха деца от детските градини и ученици от училищата на територията на кметство Изток. Те получиха награди, а мартениците изработени от тях ги подарихме на хората, на които доставяхме вода, за да ги зарадваме за празника. По случай 1 май беше създаден и Конкурсът „ Моята цветна градинка”, който събуди голям интерес в съкварталците ни и ще ни стане традиция. Направихме един по-различен 1 юни, като обходихме двата квартала и раздавахме подаръци на децата, които срещахме, а те от своя страна бяха много изненадани и зарадвани за празника.
– Създадохме нови украси за Баба Марта, за Великден, за Еньовден. Почетохме и 24 май по- различно.

– Направихме филм – Хората в Изток и Мошино по случай Илинден, който не можахме да отпразнуваме традиционно, поради коронавируса.

– А сега ще надградим коледната украса. В очакване сме на Коледните празници за които съм Ви приготвила приятна изненада – Конкурс за коледна украса и коледна елха на територията на кметство Изток. Ще бъде обявен на страниците ни във фейсбук на 1 декември, където ще има подробна информация за него.

-Съхранихме и надградихме традициите и обичаите.

– Проведени турнири: футболни за деца, IV турнир по хокей на трева, футболен турнир за купата на кмета.

– Благодарим на дарителя Иво Танев за дарените дървета , които бяха посадени на територията на кметство Изток.

– Освен срещите ми навън с хората и тези в приемния ми ден преди Ковид -19, създадох две публични страници във Фейсбук. Едната е Кметство Изток, а другата лично моя – Десислава Стоянова – кмет на кметство Изток, община Перник , с които да имам по-добър контакт с хората и да ги уведомявам за всичко, което се случва на територията на кметството, както и да приемам сигнали от Вас за нередности или предложения. Предоставила съм два телефонни номера за връзка, на които гражданите да се свързвате с мен – 076670701 и 0883200383, както и имейл адрес: [email protected]

Благодаря на Община Перник и кмета Станислав Владимиров всичко това да се случи! Благодаря на моите съкварталци, които ме потърсихте за помощ и съдействие, с което улеснихте работата ми, за гражданската Ви активност, на доброволците, които ни помагаха в трудни моменти! Благодаря и на моите служители, които съвестно изпълняват задълженията си!

Когато един кмет встъпи в длъжност, той трябва да знае, че ще има не само добри думи, но и критики към него, но това е знак, че вървим в правилната посока по пътя на промяната. Всяко мнение е важно за нас, както и конструктивните критики. Нека бъдем активни в социалните мрежи, но и да взимаме участие в доброволческите акции, защото един кмет без подкрепата на своите съкварталци сам не може да се справи с всички трудности.

Знам, че моята задача не е лека, но вярвам , че заедно можем да обединим усилията си към нещо по-стойностно и истинско! Да се подкрепяме, да пазим всичко, което се прави и създава на територията на кметство Изток, да бъдем търпеливи, тъй като не всички проблеми можем да разрешим бързо и лесно, както и на мен ми се иска.

Бъдете здрави и се пазете! Нека не се страхуваме и да не губим вяра, дисциплинирани и по-обединени ще се справим и с тази криза!

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply