Извън Перник: „Стъди Хъб“. Петимата, които преобразяват Студентски град

“Нищо не вършат! Обикалят дискотеки и барове!” Това са обвинения, които всеки от нас е чувал за студентската общност в България. Петима студенти обаче смело ги опровергават. Те са създателите на “Стъди Хъб” – първата денонощна библиотека у нас, която се използва и като споделено пространство за учене. Преди дни инициативата беше номинирана в четири категории за CESAwards – най-големия конкурс за стартъпи в Централна и Източна Европа.

Библиотеката се намира в софийския “Студентски град” и събира учещи млади хора от всички части на страната. “Искахме да дадем на студентите място за учене, което могат да ползват по всяко време на денонощието”, казва Мартина Георгиева в интервю за Свободна Европа. Тя е създател на инициативата заедно с Цветомира Гяурова, Лъчезар Йорданов, Йоана Люцканова и Ангел Янков.

“Този хъб е един експеримент”, казват петимата. Освен с книги, пространството е снабдено с компютри за свободно ползване, като и със зала за събития. “Стъди Хъб” е и място за творчество – стените му са изрисувани от посетителите. “Студентите възприемат мястото като свое и си се грижат за него сами”, казва Цветомира.

Идеята за споделено място за учене обаче се ражда не в университета, а в кварталната бензиностанция. В началото на следването си Мартина и Цветомира се сблъскват с ежедневието на българския студент: лекции през деня, работа вечерта. Единственото свободно време за “наваксване” с материала се оказва късно вечер, а общежитията в Студентски град не са най-удобното място за учене. “Бяхме принудени да учим в близката бензиностанция. Нямаше нищо друго отворено през нощта”, казват те.

Двете момичета се оказват едни от многото, разтворили учебници в денонощни бензиностанции и заведения из квартала. “Очаква се от тези студенти да имат самочувствието на професионалисти. А те дори нямат увереност в мястото, на което учат”, казва Мартина.

Така се стига и до идеята за “Стъди Хъб” – място, където всеки студент ще има спокойствието да учи през всеки ден от седмицата и всеки час от денонощието. Мартина и Цветомира заедно с Ангел, Лъчезар и Йоана започват работа по осъществяването на идеята. За Ангел всичко започва по-скоро “на бъзик”: “Защо пък да не си направим денонощна библиотека – колко му е!”.

От “защо пък не” до “хайде да” – петимата се захващат с търсенето на физическо място за новата библиотека. Въпреки финансовите пречки и “безкрайното” търсене на спонсори, те не се отчайват. “Откажеш ли се, сам си гарантираш провала”, казва Лъчезар.

Две години по-късно “Стъди Хъб” е вече реалност. Освен съсредоточено учене, в хъба се извършват и събития за студентската общност – от литературни четения до “еко дни” и кино за благотворителност. В мястото няма нито нощна охрана, нито обслужващ персонал – грижата за него е изцяло поверена на студентите. “Случвало се е да стане проблем. Докато някой от екипа дойде, студентите вече са го оправили”, казва Цветомира. “Когато ти им предоставяш доверие, те ще ти го върнат”.

Идеите в хъба са неспирни, мотивацията – също. “Колкото повече време минава, толкова повече се надъхваме”, казва Йоана. През септември петимата от екипа застанаха начело и на CareerHub – първата агенция, която цели да осигурява работа на студенти и млади хора с малък професионален опит. А бъдещите им планове включват създаването на второ място за споделено учене, този път като кафене-книжарница. “Ако си помечтаем, някой ден може да имаме и цяла сграда”, казват се те.

Мечтите обаче не засенчват същинската цел. “Това е място създадено от студенти за студенти. И ще продължи да бъде поддържано от тях.”

Коментари

коментара