ИЗНЕВЕРИ: Може ли да говорим за тях по нов начин?

В този момент във всичките точки на света някой изнереверява или търпи изневяра, мисли да започне такава, чувства се жертва на любовен триъгълник. Няма друг аспект в живота на двойка, който да генерира повече страхове, клюки и ентусиазъм, отколкото изневярата. Прелюбодейството е било легитимирано, обсъждано, политизирано и демонизирано през цялата човешка история. И все пак винаги е съществувало.

През по-голямата част от историята мъжете изневеряват, защото имат добре дошла възможност да го направят и не се страхуват твърде много от последствията. Двойният стандарт е толкова стар, колкото самата изневяра. Съмнявам се, че цар Давид за миг се е замислил за семейното си положение, когато прелъсти Вирсавия.

И днес културно обусловената тенденция е да се индивидуализира и патологизира широко разпространена социална реалност като изневярата. Но можем ли наистина да го обясним – защо е толкова често срещано – просто като последица от индивидуални недостатъци?

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ИЗНЕВЯРА И КАКВО ОЗНАЧАВА ТЯ?

Аз изнасям лекции за любовта и секса по целия свят. Когато за пръв път се заинтересувах от изневяра, попитах слушателите си дали нямат някакъв опит със странична романтика. Нито една ръка в публиката не се вдигна – нищо изненадващо. Малко са хората, които публично признават, че изневеряват. Имаше време, когато разводът се преживяваше като нещо срамно, днес имаме нова стигма – изневярата.

Имайки предвид всичко това, промених въпроса си на „Колко от вас са преживели изневяра?“ И изведнъж море от ръце започна да се издига.

Във влака една жена вижда съпруга на приятелката си да разговаря интимно с друга красива жена и се чуди дали да й каже или не.

Младеж пък описва изневярата, като предателство, предшестващо развода на родителите му.

Друг млад мъж – самият „дете на  забраненалюбов“ на един от родителите си – разказва как е израснал със своите полубратя и сестри, чието отношение към него е преминало през всички етапи от завист до възмущение.

Дългоомъжената двойка предпенсионери няма да позволят на неверния съпруг на дъщеря им да присъства на 60-ия им рожден ден.

Слушам всички тези истории и се убеждавам, че изневярата е универсална пиеса, която включва много герои: членове на семейството, приятели, колеги и съседи и разгръща своите сцени до Интернет комуникация и смартфон приложения за запознанства.

Изневярата може да ни научи на много – по отношение на взаимоотношенията – какво очакваме, какво мислим, че искаме и на какво смятаме, че имаме право. Тя води до по-задълбочена дискусия за нашите ценности, човешката природа и крехкостта на ероса и ни тласка към някои от най-тревожните въпроси: Как да поддържаме деликатния баланс между нашите емоционални и еротични нужди?  Вярно ли е, че това, за което не знаем, не боли? Как да се научим да се доверяваме отново? Може ли любовта да не е единствена?

Изневярата все още е голямо табу, но трябва да създадем безопасно пространство за конструктивен разговор.

Изневярата е прозорец с изглед към неравномерния пейзаж на взаимоотношенията и границите, които очертаваме, за да ги закрепим. Като терапевт виждам ролята си да помагам да огранича променящите се и противопоставящи се сили на страстта: изкушение, похот, спешност, невъзможност, облекчение, подозрение, провокация, вина, ужасни последици, трагична развръзка, греховност, контрол, подозрение лудост и др.

Моята работа е да насърчавам хората да говорят за неща, за които не обичаме да говорим и от години измислям различни начини да помогна на всички да говорим сериозно за брачната изневяра. Работя по цял свят, говоря девет езика и постоянно ми се напомня за многото културни и религиозни тънкости, които проникват във всеки слой от това преживяване. Целта ми е да помогна на хората да усещат по-малко болка, по-малко гняв и повече разбиране.

Изневярата все още е голямо табу, но трябва да създадем безопасно пространство за конструктивен разговор, за да изследваме състрадателно многообразието от нашите преживявания. Може да бъде забързано, но в крайна сметка ще засили връзката, като я направи по-честна и гъвкава.

Относно автора: Естер Перел е психотерапевт, специализирана в културни и социални стереотипи, които засягат отношенията на двойките.

Относно автора: Естер Перел е психотерапевт, специализирана в културни и социални стереотипи, които засягат отношенията на двойките.

Коментари

коментара