Пациенти умират заради лекари

Пациенти умират, защото има лекари и медицински специалисти, които не приемат професията си като призвание. Така изпълнителният директор на специализираната кардиологична болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев коментира пред Нова телевизия случаите с пациенти, които загубиха битката с COVID-19, заради размотаване между болниците в Пловдив и Бургас.

Не искам и няма да адвокатствам на министър Костадин Ангелов, но тук става въпрос за организиране на работата на болниците. Някои от тях са общински, а не държавни и за тях отговорност носят общинските съвети и кметовете, подчерта проф. Начев. Тези животи обаче според него са загубени от безхаберие.

Професорът обясни, че много от болниците, в това число и „Св. Екатерина“ не са проектирани и строени за разделяни на потоците, но това се прави дори за операционните, където не се отказва помощ на хора със СПИН или сифилис.

Професорът обясни колко е важна антикоагулацията при пациенти с COVID-19, какви са страничните ефекти от опеделени медикаментозни повлиявания и че до 6 месеца е възможно да има изчистване на организма и последващи увреждания, които отключват други диагнози.

До този пик на смъртност, които извежда България на първо място в Европа, се стигна защото не се спазват мерките, колкото и да се леки, но не призовавам в никакъв случай за локаут, подчерта професорът.

Изпълнили сме разпореждането на министъра, имаме повече от 20%, при 140 сме отделили 32 легла, като 12 от тях са интензивни, в момента има 9-10 човека, които са интубирани и всичко е пълно. Това каза още проф. Генчо Начев.

Според него най-високорисковите пациенти остават точно тези със сърдечно-съдови заболявания. „При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания, в COVID- отделението са болни със сърдечно-съдови проблеми, които имат и COVID-19. Вирусът един път и директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно – води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID“, повтори проф. Генчо Начев.

Директорът на лечебното заведение гарантира, че се прави и всички възможно да няма смесване потоците на болни и неположителни на инфекциозното заболяване.

„Има операционна, отделена за пациенти, които са с коронавирус. Отделна инвазивна лаборатория за COVID и други две, които са отделени да лекуват пациенти, които нямат COVID. Няма смесване на потоците.

Запишете се във Viber групата на "За Перник", за да следите на телефона си директно най-спешните и важни новини за Перник!

">
Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на: