Лидерите на Г-20 настояват СЗО да бъде по-ефективна срещу пандемията

Лидерите на страните от Г-20 призоваха за по-голяма ефективност на Световната здравна организация (СЗО) в борбата срещу пандемията на коронавируса.

Подчертаваме значението на ангажиментите на системата и агенциите на ООН , предимно СЗО, с акцент върху текущите оценки, заявения ангажимент за прозрачност и необходимостта от подобряване на цялостната й ефективност“, се казва в заключителната декларация.

Лидерите на Г-20 също добавиха, че са взели предвид оценките на пропуските в готовността за пандемия, които са изготвени от съответните международни организации.

По-рано лидерите на страните от Г-20 обещаха справедливо да разпространяват ваксини и лекарства за коронавирус по целия свят. „Няма да пестим усилия, за да осигурим равен достъп за всички хора. Признаваме масовата ваксинация като глобално обществено благо ”, казаха те.

Според последните данни броят на случаите на коронавирусна инфекция в света е надхвърлил 58 милиона. От началото на пандемията 1,37 милиона души са починали от COVID-19.

Коментари

коментара