Корнелия Нинова стана санитарка

Корнелия Нинова се включва в групата от депутати на „БСП за България“, които ще излязат на първа линия в борбата с COVID-19. За инициативата стана ясно през седмицата, когато и от ГЕРБ обявиха намерения да пратят народни представители в някои от болниците.

„Влизам без никакво колебание в СOVID отделение в София. Доколкото разбрах, ще изпълнявам санитарна дейсност, тъй като нямам медицинско образование“, обяви председателят на БСП в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“.

На въпроса за какъв период ще изпълнява задълженията, тя отговори „колкото е необходимо“, като предупреди, че преди да влезе в отделението, иска „първо да се гласува нашият алтернативен бюджет в парламента, да си го защитим от трибуната“. Попитана дали решението й е продиктувано от солидарност или популизъм, Нинова отговори: „Човещина, вътрешна потребност“.

Председателят на БСП даде първо телевизионно интервю, след като пребори коронавируса. Любопитно беше това, че преди около месец водещият Георги Любенов също премина през COVID заразата.

Нинова разказа, че се е лекувала четири дни в инфекциозното отделение на ВМА. Поискала е да я изпишат по-рано, защото се е почувствала по-добре.

„Първите дни беше доста тежко. При мен болестта беше по трудния начин. В деня, в който ме приеха, получих треска, температура и просто се задуших, имах чувството, че спрях да дишам. След това в болницата преживях всички съпътстващи неприятности тази болест – главоболие, много силни болки в корема, всичко те боли. Има едни странични ефекти, например аз получих конюктивит на очите, отслабване на слуха, влияние върху вегетативната нервна система. Получих едни бодежи в ръцете, не можеш да задържиш предмет дори. След като ме изписаха, продължих лечението си вкъщи с антибиотици и получих бъбречна криза. Имах чувството, че това нещо се движи в тялото и там където срещне някакъв орган, просто удря със страшна сила“, обясни Корнелия Нинова.

„Лекарите във ВМА бяха изморени, сестрите бяха много изтощени, но много организирани и всеотдайни в работата си“, допълни тя.

По думите й, тя решава да стане доброволец в COVID отделение още на втория от лечението си – след като вижда каква е ситуацията в болницата.

„Влизам в болница с COVID отделение без никакво колебание. Медиците имат нужда от жива сила. Вече съм го организирала в София. Ще бъда санитар. Ще стоя, колкото е необходимо. Искаме първо да се гласува нашия алтернативен бюджет в парламента, да си го защитим и след това тръгваме. Това е израз на човещина, на вътрешна потребност“, заяви Нинова.

33-ма депутати от БСП също ще се включат в доброволческата активност.

„Организирахме с в три групи: депутати, които ще влезем в болници с COVID отделение, такива, които ще отидат в РЗИ-та и такива, които ще отидат в социалните служби. Включиха се и младежи от младежкото обедните на БСП – 50-60 човека досега са заявили своето желание. Депутатите лекари вече са в болниците на първа линия – двама в Свищов и един в Шумен. След като гласуваме бюджета и учителите ни в парламентарната група ще помагат в училищата“, обясни Нинова.

Според нея COVID-19 може да бъде победен само ако се създадат чисти болници и такива само за пациенти с коронавирус. Според нея трябва да се осигурят безплатни тестове за гражданите.

Коментари

коментара