Колко много захар ядем всеки ден чрез любимите си храни и напитки?

Захарта е често срещан хранителен продукт. Той е включен в много ястия, десерти, напитки, сосове и печени изделия. Експертите съветват да се ограничи съдържанието му в храненето ни. Прекомерната консумация на захар е нездравословна. Захарта се основава на захароза, която се съдържа в много плодове, както и в захарното цвекло и захарната тръстика. Захарта, подобно на нишестето, е въглехидрат. Но се усвоява по-бързо. Попадайки в червата, захарта бързо се разпада на глюкоза и фруктоза. След това последните се абсорбират в кръвта.

За информация относно добавените захари прочетете съставките на опаковката. Хранителната информация за дадена храна предоставя информация за енергийната стойност, количеството наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, протеини и сол на храна.

Списъкът на съставките изброява всички съставки в даден продукт в низходящ ред по количество. Поради това трябва да се обърне внимание на местоположението на добавените захари в списъка на съставките на продукта. Колкото една съставка е по-близо до началото на списъка, толкова по-високо е нейното съдържание в продукта. В някои случаи, когато добавената захар се използва за ароматизиране или преработка, количеството може да е минимално.

Така, че четете етикетите! Ако захарта е от горната част на съставките горе – не купувайте! Толкова е просто и лесно, но вярвайте – ефективно!

1 филийка хляб от супермаркета може да съдържа 2 кубчета захар

В 1 чаша вино може да има 2.5 кубчета захар

Дресингът за салата може да съдържа 3 кубчета захар

Протеиновите барчета могат да съдържат до 5 кубчета захар

1 купичка с мюсли може да съдържа 6 кубчета захар

1 кофичка плодов йогурт от супермаркета може да съдържа до 7 кубчета захар под различна форма

В поничките може да се съдържа до 11 кубчета захар

Сушените плодове могат да съдържат до 12 кубчета захар за купичка. Лидери са стафидите.

В една кана смути от плодове могат да се съдържат  плодова захар колкото 20 кубчета.

Бъдете много внимателни какви храни консумирате, защото те могат да съдържат захар по един или друг начин. Това може да е рафинирана захар, плодов или царевичен сироп, глюкоза и др.

Бъдете здрави!

Коментари

коментара