Защо трябва да бъдем отговорни при превоз на опасни отпадъци?

При ежедневните си операции всеки един бизнес оставя своя отпечатък върху природата. Управлението на отпадъците е сложен процес, при който предприятията и фирмите минимизират негативния ефект върху околната среда от всички опасни вещества, които се налага да използваме или остават като продукт от нашето производство или друг вид дейност.

Превозът на опасни отпадъци е ключова част от процеса по тяхното управление. За да се стигне до самото извозване на опасни отпадъци, те трябва да бъдат предварително подготвени, което включва сортиране, пакетиране и оставяне в съответния пункт. 

За извършването на тези операции ще имате нужда от съветите на еколог, който да ви насочи относно различните видове отпадъци и начините за тяхното правилно освобождаване в околната среда.

Стъклени отпадъци

Знаете ли например, че стъклата също са опасен отпадък? Да, това е така, при това не защото може да се пореже на тях някой случаен минувач или животно. Стъклата от прозорци, така наречените прави стъкла, не са вредни за самата почва и природа, защото са направени от кварц – материал, който е естествен и дори я обогатява. Те обаче могат да предизвикат много сериозни бедствия, каквито са, например, горските пожари. Това е така, тъй като правото стъкло пречупва слънчевите лъчи подобно на лупа и може да доведе до концентрацията на цял сноп силна слънчева светлина. Така, ако под него има суха трева, тя може да се подпали.

 

Токсични отпадъци

Живак

Живакът е тежък метал, който спада към групата на токсичните отпадъци. Отровни са всъщност неговите изпарения, които в никакъв случай не бива да се вдишват. Именно по тази причина продажбата на термометри на живачна основа в аптеките е забранена вече на много места по света, в това число и на територията на ЕС

Много от нас обаче все още притежават такива от времето, когато те се разпространяваха свободно на пазара. Ако и вие имате подобен термометър у дома, подсигурете се в домашната ви аптечка да има винаги пакетче прахообразна сяра. Така, ако се случи да го счупите, можете да го обезопасите много лесно. 

На първо време отворете прозореца да се проветрява, макар и количеството да е твърде малко, за да ви нарани. След това внимателно деактивирайте живака в него с помощта на сярата. Реагирайки с нея, от живака се образува живачен сулфид. Той е безвреден. Вече можете да изхвърлите вашия счупен термометър. Когато обаче става въпрос за фабрики и халета, обикновено за осветлението им се използват големи живачни крушки. За тяхното изхвърляне вече ще имате нужда от професионални услуги.

Електроника

Много офиси се сблъскват с проблема на остаряващата, повредена и подменена техника, която трябва да бъде изхвърлена по съответния ред. От една страна, тя съдържа страшно много вещества, които са отровни за околната среда. Също така обаче, някои от компонентите й отнемат огромен ресурс за производство, а реално могат да бъдат преизползвани или поне рециклирани за материал. Ние ви препоръчваме да разработите цикъл от процедури, които да ви помогнат да организирате извозването на стари компютри и периферия и рециклирането им.

Батерии

Батериите също са пълни с тежки метали, които могат да отровят почвата и водите, а по този начин – и самите нас, както и всички останали видове на планетата. Освен това всяка наглед изчерпана батерия съдържа материали, които подлежат на рециклиране и преизползване.

Стомана

Производството на стомана е една от най-замърсяващите индустрии. За щастие, стоманата е един от най-лесно рециклируемите материали – над 80 на сто от нея може да бъде преизползвана.

Пластмаса

Неразградимите и бавноразграждащите се изкуствени полимери са най-големият бич на нашето съвремие. Ако не се рециклират, те нарушават екоравновесието и освен това попадат обратно при нас, замърсявайки дори храната и водата ни.

Като граждани нашият дълг е единствено да осъзнаем отпечатъка си върху околната среда и да поемем отговорност за него. Ecoabonament.bg е насреща, когато искаме да направим нещо по въпроса и имаме нужда от професионален съвет.

Коментари

коментара