Перник отказва да прави цяла Covid-19 болница

Тези дни министърът на здравеопазването поиска във всички областни гладове да направят предложения за варианти да се направят по две болници – едната да е изцяло за пациенти с Covid-19 и едната да е изцяло за пациенти без коронавирус, така наречените „чисти болници“. ZaPernik.com потърси областния управител на Перник Емил Костадинов по темата, за да види какво ще става в Перник по този въпрос.

– Господин областен управител, как ще коментирате предложението на здравния министър за създаване на изцяло Covid-19 болница в Перник. Има ли такава възможност?

Не, няма такава възможност. Това е нашето мнение. Казвам нашето, защото днес, в сградата на Областна администрация Перник се проведе заседание на Оперативния щаб за превенция и предотвратяване разпространението на Covid-19 на териотирията на Област Перник. На тази среща категорично стана ясно, че тази идея на здравния министър няма как да се приложи в Перник и интересите на хората да бъдат максимално защитени.

– Какви са доводите Ви да няма Covid-19 болница в Перник?

На срещата бе представен доклад за лечебните заведения за болнична помощ на територията на Област Перник. В този доклад бяха посочени възможностите за леглова база, с която разполагаме в Перник. В МБАЛ „Рахила Ангелова“ имаме 294 легла, разпределени в 16 отделения, с различни профили. В Белодробната болница разполагат с 65 легла, от които 10 са за белодробна и 5 са за извънбелодробна туберкулоза. Другите 50 легла могат да се използват за Covid-19.  В частната болница „Свети Георги“ има 28 болнични легла, от които 6 са за интензивно лечение на кардиологично болни и 22 общокардиологични. Според изискванията в частните болници трябва да предоставят 20% от легловата си база за Covid-19 пациенти.  Остава Профилакториума, където няма обособени легла за лечение на Covid-19, няма парно, няма медицински лица, няма и кислородни апарати.

На тази база директорите на РЗИ и болниците обсъдиха при мен, че единственото възможно и разумно решение за Перник болниците да не се разделят. Нямаме възможност да приложим идята на здравния министър в града ни.

– Какво ще правите в такъв случай?

Ще изпратим предложението ни с доклада, като настояваме да запазим сегашната конструкция на здравните заведения в Перник.

Ако превърнем болница „Рахила Ангелова“ в Covid-19 болница, трябва да пращаме болните в София, а тя обслужва цялата ни голяма област. Има животоспасяващи процедури, които няма време да отидат до София, особено в сутрешните и вечерни часове, когато движението е натоварено.

Ще се опитаме да убедим София в доводите ни, но сме отворени за всякакви варианти.

Коментари

коментара