История за Бар „Олгин“ и връзката на Перник с Куба

Останките на едно от най-интересните заведения в Перник продължават да се извисяват над града. Култовата кръчма от времето на комунизма бар „Олгин“ е събирала поколения перничани за празници, почерпки, кръщенета, сватби. Голяма част от гражданите на миньорския град са посрещнали най-вълнуващите мигове в живота си именно там.

Сградата на бар „Олгин“ е проектирана от архитект Петко Попов през 1984г. Любопитна е историята защо пернишкото тузарско заведение носи имато „Олгин“. Всъщност Олгин е град в Куба, който в миналото е побратимен с Перник. И както в комунистически Перник се е издигнал бар с името на град Олгин, така и в град Олгин същестува хотел „Перник“. А булевардът, по който се стига до хотела носи името на комуниттическия лидер от пернишко Георги Димитров.

За разлика от бар „Олгин“ обаче, хотел „Перник“ в град Олгин, Куба все още работи и посреща гости.

На любопитна случка, разиграла се есента на 2012г.  попаднахме във форумите. Група българи посетили град Олгин и попаднали на хотел „Перник“. Хотелът е 3 звезден, завършен 1980 година в типично соц стил. На входната му врата е изписано с големи букви Перник, а до надписа е изрисувана червена роза. Екскурзоводът на групата обяснил, че името идвало от български и означавало “роза“. „Когато им обяснихме, че сме българи и в каква заблуда са живели, те попитаха дали в Перник поне имало рози“, през смях разказва един от туристите.

Но бар „Олгин“ не успя да са спаси от съдбата на стотици други емблематични сгради в България, които бяха сринати от разрухата след демократичните промени. Сгарадата бе изоставена и разрушена, а в нея трайно се настаниха наркомани и клошари. През годините поне два пожара са избухвали в останките на заведението, които също са нанесли щети. Единият е през 2013г., а другият през 2019г.

Коментари

коментара