Съветници от ГЕРБ Перник с предложение за отпускане на средства от общинския бюджет за създаване на PCR лаборатория в МБАЛ „Рахила Ангелова“

На предстоящата сесия в Перник, която ще се проведе на 25 септември, групата общински съветници от ГЕРБ ще предложи прегласуване на предложението за отпускане на средства от общинския бюджет за създаване на PCR лаборатория в Многопрофилна болница „Рахила Ангелова“.

На миналото заседание на местния законодателен орган предложението беше отхвърлено, което от ГЕРБ определят като крайно недалновидно. Средствата в размер на 50 000, заложени в общинския бюджет за ремонт на АГ отделението, са средства от данъкоплатците, а не в резултат от дарителски кампании на обществени организации. Те са крайно недостатъчни за ремонт на болнично отделение, но ще задоволят необходимостта за разкриване на лабораторията, която ще бъде дългосрочна инвестиция в здравето на перничани, казват от ГЕРБ.

Общинските съветници Денислав Захариев, др Явор Рангелов и Андрей Павлов припомниха, че в петък Детско отделение беше затворено за карантина, след като стана ясно, че лекар, даващ дежурства в отделението, е заразен с COVID-19. Взимането на проби и излизането на резултатите от изследванията на настанените за лечение деца и персонала отне 3 дни, през които пернишките деца останаха без възможност за педиатрична медицинска грижа при спешни състояния.

Медицинското обслужване на цялото население ще бъде под въпрос, ако същото се случи и в други отделения на болницата, алармират съветниците от ГЕРБ

Работеща PCR лаборатория в Многопрофилна болницаРахила Ангеловае изключително необходима в периода, в който заболеваемостта от сезонни вируси и COVID-19 ще се увеличи. Тази лаборатория ще извършва безплатно PCR тестове на всички постъпващи за болнично лечение пациенти, и на медицинския персонал на болницата. След отминаване на пандемията лабораторията ще продължи да извършва изследвания за Хепатит А и В, грипни и парагрипни вируси, кутреска и да гарантира адекватно лечение на местно ниво.

Съветниците от ГЕРБ ще търсят подкрепата и на колегите си от други групи, и разбиране от общинската администрация, като са готови дори да подкрепят корекция на бюджета с цел осигуряване на средства за лабораторията,, казват още от ГЕРБ в Перник.

Коментари

коментара