Обвиненият за водната криза в Перник Нено Димов крие банковите си сметки

На два пъти ексминистърът на околната среда и водите Нено Димов е отказал доброволно да предостави пълна информация за банковите си сметки и с това не е позволил на разследващите да видят данните по тях – заради банковата тайна. Затова сега правосъдните органи ще поискат от съда падане на банковата тайна, след като Димов не е обяснил и защо не дава достъп, пише в. „24 часа“.

Общо 600 страници са написали експерти за това можел ли е Димов да предотврати водната криза в Перник и засушаването на язовир „Студена“. Тепърва следователите го проучват и е решат дали да зададат и допълнителни въпроси на експертите. До момента по делото са разпитани над 100 свидетели.

Според обвинението, още през януари 2018 година Димов е трябвало да забрани подаването на вода от „Студена“ за промишлени нужди.

„Близо 22 месеца не е правил нищо, въпреки че управителят на ВиК системно го е уведомявал, че притокът в явозира намалява“, каза през януари тази година наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

А прокуратурата казва и, че Димов дори позволявал отпускане на повече вода от „Студена“ за промишлени нужди. Приблизителната щета е оценена на около 11 млн. лева.

Според прокуратурата, ако министърът бил изпълнил задълженията си, язовир „Студена“ щял да има над 7 млн. литра вода – достатъчни, за да няма бедствено положение. По време на делата за определяне на мярката за неотклонение на Нено Димов стана ясно, че „Стомана индъстри“ и „Топлофикация Перник“ плащали 13 ст. за кубик, за разлика от гражданите, за които цената била близо 2 лв. за кубик.

В момента Нено Димов е на свобода срещу подписка, след като минаха 8 месеца, откакто беше арестуван. Той не може да остане в ареста по-дълго от това време, както и под домашен арест, след като беше поставен под такъв от 23 април.

Димов е с новата мярка от 9 септември насам.

Коментари

коментара