Комиксите на Неро украсиха Артасалона в Перник – СНИМКИ

За първи път в град Перник бе представена една нестандартна изложба. 29-годишният  художник Мирослав Любомиров Будинов (Неро) представи на перничани своето изкуство от комикси. Първоначално жителите от квартал Изток имаха възможност да видят изкуството на Неро в галерия „Марин Гогев“. А сега неговите камикси красят „Артасалона“ при Двореца на културата в центъра на Перник.

Миро е възпитаник на училището за художници в село Дрен. Още от дете Неро е запален към този вид жанр и изкуство, а първият си комикс рисува на 7-годишна възраст. Първият си комикс сътворява през 1998, сгъвайки на две лист хартия от тетрадка и очертавайки го на четири части. На този лист той създава и първият си герой наречен Фуру.

Мирослав Любомиров Будинов (Неро) е роден на 5 Юни 1991 година в град Перник. Въпреки че е роден в Перник, той и семейството му живеят в съседният град, Радомир. По времето в което изкарва своето общо образование в ОУ „Христо Смирненски“ Радомир, Мирослав (Неро) продължава да твори комикси, преминавайки от безцветни, нарисувани с химикал или тънкописец, към малки цветни комиксчета. Цветните моливи се превръщат в любим материал за оцветяване, като той ги ползва и до ден днешен за своите цветни творби.

След общото образование се записва в СОУ „Христо Ботев“ село Дрен. Там изучава графика, живопис и дърворезба. Завършвайки се насочва за кратък период към „Нов Български Университет“ в град София, следвайки за аниматор. Престоят му обаче е кратък, изкарвайки само един семестър след което напуска. Следва период в който той преобразява своите умения и техника. Отделя време в което практикува Японският стил комикс наречен манга.

Първоначално копира основните визуални елементи на този стил с целта да открие своя собствен. През този период той измисля и първият си псевдоним, ОндаХеро (OndaHero). С това име създава нови комикси в по-голям формат, повечето от които за съжаление остават незавършени поради ред лични причини.

Ерата ОндаХеро трае 9 години, от 2011-та до края на 2019. От 2018-та година Мирослав(Неро) почва да открива своя баланс и постоянство. В средата на 2019-та година той и семейството му се преместват в Пернишкия квартал Църква(Даскалово). През тази една година създава три комикса и нов псевдоним, наричайки се Неро (Nero).

В днешни дни продължава да рисува и пише своите комикси, изпълнен с още куп нови идеи, ползвайки за вдъхновение музика, книги, филми, анимация и природа.

Снимки и текст: Художествена Галерия Перник

Коментари

коментара