Съдът отмени глоба на пернишката екоинспекция, наложена на фирмата, чиито отпадъци горяха под АМ „Струма“

Отмениха глоба на фирмата, чиито отпадъци горяха под АМ „Струма“. Това се случи след като Районен съд в Дупница отмени акт за 4000 лева на шефа на фирма „Феникс“ Кольо Илиев, наложен му от общината в Дупница, след като той отказал да почисти отпадъците на терена под аутобана седмица след пожара.

Решението на съда можа да се обжалва от общината, съобщи БНР.

Припомняме, че през август 2019 г. пожар повреди колоните на моста на новопостроената магистрала край Дупница, а ремонтът им струваше около 1,6 млн. лв.

След пожара екоинспекцията в Перник издаде заповед за отстраняване на отпадъците, които „Феникс Дупница“ съхранява в общински и държавни имоти, които не са отредени за тази цел.

Глобиха с 5000 лв. „Феникс Дупница” за отпадъци на общинска земя

Окръжният съд потвърдиха санкцията

Проверка е установила, че фирмата складира неправомерно боклуци и на други съседни имоти, собственост на държавата и на община Дупница. Проверката установила, че наистина извън регламентираните площадки дружеството трупа боклуци и на съседни терени под моста на АМ „Струма“, където избухна пожарът през август 2019 г.

На 11 септември 2019 г., РИОСВ отново издава предписание за отстраняване на отпадъците заради опасност за увреждане на околната среда.

Въпреки че „Феникс Дупница“ е почистила някои от терените, на останалите три имота – два общински и един държавен, са останали 5654 кубика полиетиленови чували с лекарствени блистери и изрезки. Дружеството обаче твърди, че боклуците не са негови, поради което няма да ги чисти. От фирмата заявиха, че отпадъците са собственост на общината и обжалваха заповедта в съд.

„Феникс Дупница“ отказва да чисти боклуци на АМ „Струма“

Фирмата твърди, че не са нейни, а на общината

Магистратите обаче я потвърдиха, след като извършена експертиза показала категорично, че лекарствените опаковки са собственост на „Феникс Дупница“, която има договор с фармацевтична компания да приема блистерите за рециклиране.

Коментари

коментара