Останете на сянка! Обявиха жълт код в цялата страна

Жълт код за високи температури е обявен в цялата страна за 30 юли. Това обявиха от сайта на Националния институт по метеорология ихидрология (НИМХ). В областите Габрово, София-област, София-град, Перник и Смолян около и след обяд ще е много горещо. В повечето райони от страната максималните температури ще са между 34° и 39° С.  Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 30°-33°. Температурата на морската вода е около 27°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра – около 19°.
В петък все още ще бъде горещо, преди обяд над по-голямата част от страната – и слънчево. По-късно облачността от запад ще се увеличава. Ще се появи слаб северозападен вятър. Към края на деня на отделни места в Западна и Северна България ще превали и прегърми. През нощта срещу събота явления ще има и на изток. В събота от северозапад, в източната половина от страната – от север-североизток, ще проникне относително по-хладен въздух. На места, повече в източната половина от страната и Рило-Родопската област, отново ще превали и прегърми. В неделя ще има променлива облачност, на отделни места все още са възможни краткотрайни валежи.

Коментари

коментара