За много майки да се грижат за децата си е всекидневие, за Васка това е мечта

Млада майка рисува картини и ги продава, за да може да плати лечението си и да проходи. Картините й са невероятно красиви, а историята – покъртително тъжна.

Васка Христозова е на 37 години и остава в инвалидна количка след заболяване. Младата жена има шанс да проходи, но лечението й е на стойност 30 000лв. и е непосилно за семейството й. Затова Васка рисува картини и ги продава на символични цени, за да събере необходимите средства. Тя има малко дете, за което в момента се грижи майка й.

Кошмарът за Васка започва в края на бременността й, през 2012 година, когато се появяват първите симптоми на болестта – загуба на равновесие и накуцване. Тогава бъдещата майка отива на лекар и разбира, че има тумор на гръбначния стълб. Заради напредналата бременност лекарите не предприемат действия по лечението на болестта.

Благодарение на лекарите малкото момченце се ражда живо и здраво, а на Васка й е направен ядрено-магнитен резонанс, който показва, че има огромен тумор в гръбначния мозък. Най-тежкия момент е било, в който на току що родилата майка лекарите казват, че й остават буквално една седмица живот. 

Единственото решение, което са могли да дадат лекарите е да разширят гръбначния стълб на жената, като прогнозите им са били с тази манипулация Васка да живее 1 година. След манипулацията, лекарите са се обадили на младата майка и са й казали, че биха се наели да направят операция за отстраняване на тумора, разказва Васка пред телевизия Кракра.

Така след 13-часова операция, следват още няколко и дълъг престой в болници, курсове по рехабилитация и влошаване на състоянието й.

Въпреки всичко, светлина в тунела има, а Веска не губи надежда, че може да пребори болестта си.

„В България има един робот, който дава голяма надежда за възстановяване на двигателните функции. Уредът учи наново мозъка как да се движи. Разбира се, всичко е индивидуално, зависи от мотивацията. Но аз съм вярващ човек и вярвам, че това ще моето чудо“,

казва Васка.

„Ходихме на пробен тест, аз по принцип съм с много силни постоянни болки.уквално за Буквално за 5 минути ми намаляха болките. Тялото ми беше изправено, защото то е изкривено, почувствах се невероятно. Майка ми каза: имах чувството, че сияеш…Отделно краката ми….този робот извършва абсолютно нормално ходене, все едно, че тялото се движи наистина и започва да предава на мозъка тези инпулси. Наистина вярвам, че това е моете чудо„,

споделя още Васка.

30 000лв. са необходими за 12-седмичния курс на лечение. Това е цената, за която една майка може да откупи възможността да се грижи за малкото си дете.

За много майки да се грижат за децата си е всекидневие, но за Васка това е една мечта.

Една мечта, която може да сбъднем.

IBAN:BG25RZBB91554093661619

за Васка Христозова

Коментари

коментара