Почина патронът на българското Неделно училище „Канев“ в Канада

Почина патронът на българското Неделно училище „Канев“ в Канада – канадският бизнесмен от български произход Игнат Канев. Това съобщи до zapernik.com директорката на неделното училище Стамена Димова, която е родом от Перник. В училището отвъд океана се обучават много българчета на емигранти, включително и от град Перник, а миналата година там се проведе и малък маскараден фест в чест на обичая Сурва.

„Всички ние от Българско неделно училище “Канев”, на което училище съм директор, и което по моя инициатива, носи името на г-н Игнат Канев, дълбоко скърбим. Ние загубихме една легенда! Един достоен българин, който беше готов да протегне ръка на всеки, който е в нужда. Изключително трудолюбив, изключително добросърдечен! Излючително земен! Държеше да се чува българската реч в Канада, да изучават децата ни български език! Достоен българин, който неуморно работеше до последния си дъх!“,

сподели пред zapernik.com Стамена Димова.

Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. Канев е известен като голям филантроп – дарява средства предимно за образование и здравеопазване.

Игнат Христов Кънев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца (Къньо, Ламби, Куна, Игнат, Мария, Симеон и Петър) на Христо и Мита Къневи. Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През март 1941 г. с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки. След 1945 г. го убеждават да не се връща в България. След 5 години чиракуване вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци. През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада.

Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. Следващата година строи първата си по-висока сграда – на 3 етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вече вдига сграда с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара. По време на своята активна дейност като строителен предприемач, той издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф-съоръжения от световна класа.

Собственик е на 6 голф игрища и голяма строителна фирма в Канада. Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име.

Въпреки че живее в Канада от много години, той поддържа силна връзка с България. През 2003 г. като признание за приноса му Игнат Канев е бил избран за почетен консул на Република България в Мисисага

На 30 декември 2016 г., Игнат Канев е награден с една от най-високите награди в Канада – Ордена на Канада.

Благодарение на усърдието и предприемчивостта си Игнат Канев бързо натрупва голямо състояние, което му дава възможност да се заеме с благотворителна дейност. Дарява предимно за здравни и учебни цели, както и за утвърждаване на православната църква. Прави първото си голямо дарение през 1955 г. за болница в Торонто, когато дава непосилната за следвоенните години сума от 2000 долара. Подпомага свои предприемчиви сънародници, дошли да търсят късмета си в Канада.Дава земя и над 1 млн. долара за строеж на православния храм „Свети Димитър“ в Торонто.
През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“. Центърът разполага с многофункционална зала за 800 места, сцена с площ 120 m², заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, всичко това оборудвано с най-модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод. Открит е тържествено на 10 октомври 2013 г. в присъствието на ректора на университета проф. Христо Белоев, патриарх Неофит, президента Росен Плевнелиев, бившия президент Георги Първанов, кмета на град Русе, областния управител, временно изпълняващия длъжността посланик на Канада в Букурещ и др. представителни лица.
Стамена Стела Димова

Коментари

коментара