Радомирци пред нов проблем: Фекални води могат да потекат от чешмите им

От почти месец фекалните води на семейство от Радомир се събират пред дома му. Причината е, че докато от ВиК изграждат нов водопровод, в града пукат канализационни тръби. Проблемът с обратните води датира чак от 2003 година, когато от дружеството ги пренасочват към местната река отново след повреда с основната канализация.

„Проблемът е с дълга история. Има два вида канализация – фекална и дъждовна. През 2003 г. при един от честите ремонти на съсипаната водопроводна мрежа беше засегната отходната канализация на дома ми”,

каза пред Нова телевизия радомирецът Валентин Андонов.

Той посочи че в момента се изгражда нов водопровод и служители на ВиК са съсипали неговата последно изградена канализация. При това установява, че дворът му започва да се пълни с мръсна вода.

От РЗИ съобщха, че досега не е е посътпвал сигнал за ситуацията до тях. Според тях има риск от замърсяване – от чистата чешмяна вода да тръгнат фекалии. След пораверка от РЗИ Перник ще илязат със становище по проблема.

Надявам се до ситуация на смесване на чиста вода с фекалии няма да се стигне, заяви Борислав Иванов, управител на ВиК Перник . По думите му в момента в участъка тръбата е чисто нова, подменена и не се очакват аварии.

„Колегите при подмяната на тръбата са скъдали отклоненито, за което аз научих вчера, до мен също не е стигнало това нещо. Ще обърна внимание и в рамките на тази седмица и началото на другата със сигурност ще бъде възстановено отклонението“,

обеща шефа на ВиК.

Той каза, че отклонението е било директно заустено в дерето, което е незаконно и затова то ще бъде пренасочено в същестуваващата канализация.

Жители на Радомир обаче твърдят, че поведението на част от екипите на ВиК е безотговорно и некомпетентно. Те се опасяват от разпространение на зарази.

Коментари

коментара