Деца отглеждат зеленчуци в двор на детска градина

Вътрешният двор на детска градина “Ален мак” в град Трън е облагороден с различни зеленчуци. В грижите за зеленчуковата градина се включват част от децата, сподели директорът на детската градина Розалина Гаврилова пред Zapadno.com.

Градината е обособена преди 7 години чрез спечелен проект в рамките на националната кампания “За чиста околна среда” на Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Дори след края на проекта, облагородяването на зеленчуковата градина продължава. Основно персонала се занимава с тази дейност, но и 5 – 6-годишни деца от подготвителни групи. За поддръжката са осигурени градински инструменти. По-малките деца пък наблюдават с интерес процесите в градинката. Целта е децата да проследят пътя на храната, отбеляза директорът на детската градина в Трън.

Засадени в опитното поле са краставици, домати, тиквички, копър и магданоз, но има пространство и за още зеленчуци. В по-големия двор пък са посадени петунии, а наскоро и символът на детската градина – ален мак. Обособена е и специална поливна система, която осигурява живителна течност на растенията.

Коментари

коментара