За 30 минути от София до Радомир с влак обеща БДЖ

Снимка: Интернет

За 30 минути ще се стига от Радомир до София след приключване на модернизацията на жп линията София-Перник-Радомир. Сега времетраенето на пътуването е около 1 час и 10 минути. 

Новата жп линия трябва да е готова и пусната в експлоатация до 2027 година, а днес на заседание на ОбС в Радомир съветниците са дали съгласие за нуждите на железницата да бъде променено предназначението на част от имоти, отредени за озеленяване, съобщиха от общинския пресцентър.

До края на тази година трябва да бъде избран изпълнител, а догодина е предвидено да започнат процедурите по отчуждаването на имоти, както и самото строителство. Двете отсечки Перник-Радомир и София-Перник трябва да бъдат изцяло завършени и пуснати в експлоатация до 2027 г. След завършването им влаковете ще се движат двойно по-бързо, с максимална скорост до 160 км в час.

Предвидено е да бъде изграден и железопътен надлез за автомобили. На заседанието са присъствали представители на фирмата-проектант на трасето и на национална компания „Железопътна инфраструктура”. Те са уверили съветниците, че по време на строежа, няма да бъдат създавани затруднения за гражданите, които използват железопътен превоз, и ще бъде направено всичко възможно да не се прекъсва превозът на хора и товари./БНР

Коментари

коментара