Ученици от Гимназията по Икономика в Перник разбиха на Национална олимпиада – златен и сребърен медал, първо място, много призови места и отлични оценки!

Учениците на Професионална гимназия по икономика – гр. Перник постигнаха изключителен успех на 18-та Национална олимпиада по информационни технологии, която се проведе онлайн на 27 юни 2020 г. Представителите на ПГИ – Перник спечелиха златен и сребърен медал в индивидуалното класиране, първо място в категория ”Уеб сайт”, четвърто място в категория ”Интернет приложения”, пето и девето в категория ”Мултимедийни приложения”, седмо място в категория ”Приложни програми“ и много отлични оценки в крайното индивидуално класиране. Най-престижното състезание по информационни технологии в страната бе излъчвано на живо в публични канали в Интернет.

Симеон Теремков завоюва златния медал в главното индивидуално класиране (5-8 клас), а Драгомир Попов се окичи със сребърното отличие! Този уникален успех бе постигнат в конкуренцията на най-добрите 66 млади програмисти в България.

Друг огромен успех за двамата осмокласници от специалност „Икономическа информатика“ е първото място в категория Уеб сайт с проекта Олимпиометър. Проектът представлява интерактивен сайт, в който всеки може да се запознае с резултатите, лауреатите и най-добрите училища в България според класиранията им от националните олимпиади по всеки един предмет за последните 6 години. Приложението представя различни статистики и сравнения, посредством анимирани JS диаграми. Предназначено е не само за заетите в сферата на образованието, но е и истински помощник за всички седмокласници и техните родители в избора на бъдещо училище, предметна област и професионална реализация. Целта на сайта е да се покаже кои са най-добрите училища в България в зависимост от участията и класиранията на национални олимпиади от календара на МОН по всеки един предмет.  Може да разгледате уеб сайта на адрес: https://olimp.noit.eu.

Професионална гимназия по икономика печели за трета поредна година първото място в категория Уеб сайт на Националната олимпиада по Информационни технологии.

Блестящ успех на възпитаниците на ПГ по икономика – Перник е четвъртото място в категория „Интернет приложения“, което завоюваха Мартин Мирков и Слави Асенов. Те се представиха със своя проект „Smart Family“. „SmartFamily” e платформа, целяща да организира и да оптимизира ангажиментите и задачите на всяко едно семейство, като всеки член може да бъде уведомяван своевременно в реално време. Проектът съчетава уеб сайт и мобилно приложение, в комбинация със сървър в облака, което позволява наистина динамична работа. Може да се запознаете с приложението на адрес: https://smartfamily.noit.eu.

В категория „Мултимедийни приложения“ и двата проекта на ПГИ се класираха в ТОП10. Алекс Янев и Алексaндър Христов са 5-ти с проекта „Средновековната пернишка крепост“. Това е 3D игра и възстановка на крепостта Кракра в град Перник. Освен с точно пресъздадената обстановка, терен и автентичен вид, проектът изпъква и с възможността потребителят да се запознае и разгледа находките, които са били открити там. Не по-малко значимо е завоюваното 9-то място в същата категория от Олег Огнянов и Юлиян Александров, които се представиха с 3D играта „Пътен симулатор“. Главната цел на играта е развиване на уменията за управление на автомобил и познаването на правилника за движение по пътищата по забавен и интересен начин. Примерните кръстовища в играта са от най-възловите за град Перник – при Изчислителния център, до железния мост в близост до магазин от огромна верига и кръстовището на “Шахтьор” при болницата. Обстановката е пресъздадена напълно реалистично, нивата са направени така, че да може да се видят най-фрапантните грешки, които допускат перничани при управлението на своя автобомил. Играта може да бъде изтеглена от уеб сайта ЕлАвто Асистент на осмокласниците Калин Симеонов и Георги Руменов на адрес: https://ecar.noit.eu, които също представиха дoстойно своето училище на националния кръг. Цялата информация в сайта е интерактивно комбинирана със собствени 3D модели на електрически автомобили.

Не по-малко значимо е 7-то място в категория “Приложни програми“ на Алекс Милчов и Давид Иванов с Андроид приложението „3DPernikGuide“. Проектът представлява една виртуална разходка из най-известните забележителности на град Перник – Средновековната пернишка крепост и Подземния минен музей. В това приложение се включват 3D модели на находки и исторически артефакти, които могат да бъдат разгледани и да се прочете повече информация за тях с помощта на сканиране на QR код или засичане на геолокацията на потребителя. До дни всеки ще може да изтегли приложението в Google Play.

Голяма гордост за училището са и множеството отлични оценки на учениците в крайното индивидуално класиране. Симеон Теремков и Драгомир Попов са с 6,00, Слави Асенов – 5,75, а Алекс Янев, Алекс Милчов и Мартин Мирков – 5,50.

И тази година ПГИ – Перник класира рекорден брой участници за националния кръг – 12, което е гордост не само за училището, но и за град Перник!

Коментари

коментара