Църквата в село Мещица стана на 150 години, Белоградчишкият епископ Поликарп служи литургия навръх Петровден

Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит ще отслужи литурия в църквата на пернишкото село Мещица днес. Поводът е 150-годишнината от създаването на храм  „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“.

Литурията ще се проведе навръх празника на свети Петър и Павел. Събитието ще започне от 09:30ч.

Църквата е строена през 1870-1871 г. от майстора Стойо Йовичков, а през 1872 г. е изографисана от Евстатий Димитров. През 1926 г. храмът е преизписан от Илия Зографски и по-старите стенописи са унищожени. Оттогава са правени само частични ремонти с дарения от местните хора.

Храмът е паметник на културата от местно значение. Пернишкото земетресение нанесе тежки щети на църковната сграда. Сериозно пострадаха и стенописите. Първият проект за укрепването й беше отхвърлен и се наложи да се прави ново обследване и план за конструктивен ремонт. Едва тогава чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за ремонт на църквата бяха отпуснати малко над 57 хиляди лева., без в това да е предвидено реставриране на стенописите. За тях беше направен специален проект от реставратора Стефко Аенски, получил одобрение на НИНКН, но не и финансиране. Тогава бизнесмен с произход от селото дарил 32 хиляди лева за реставрацията и Ст. Аенски успял да възстанови половината от старите стенописи в автентичния им вид и цвят. Дарителят настоява за анонимност, но беше на неделното богослужение и така стана ясно, че ще плати и останалата част от нужната за вътрешното възстановяване на храма сума.

Източник: dveri.bg

 

Коментари

коментара