Нещо интересно ще се случи днес в Перник: Перничанка ни свързва с корена чрез пеене на народни песни

Перничанка инициира интересна практика – Свръзване с корена чрез пеене. Събитието ще се проведе днес, 25-ти юни от 19:00ч. до 20:30ч. а локацията е у дома на Габриела – ул. Търговска 13 ет. 2.  Идеята е хората застанали в кръг да усетят чрез песен магията, извираща от българския фолклор.

Габриела Павлова е любопитен млад човек, който помага на хората да видят и направят тази връзка с корена, чрез народните песни. Тя е татуист, рисува, интересува се от българския фолклор, шевиците, сакралната геометрия. Живее и твори в Перник.

Преоткрила връзката си с корена и опознала източната практика, наречена Киртан, в превод от санскрит „прослава”, започва този експеримент. В него, хора събрани в кръг, затворили очи, пеят български народни песни. Повече за тази практика-експеримент, от самата Габриела Павлова, гост в неделния „Шейкър“.

Габриела обяснява как е започнала да пее. Един приятел я чул как пее в планината около огъня и започнал да я насърчава. По-късно я предизвикали да пее на средата на ул. „Витошка“. Нейна приятелка пък я завела на индийска практика, където хората се събират в кръг и пеят мантри със затворени очи.  Всичко това се  отразило много вдъхновяващо за Габи и тя решила да инспериментира, съчетавайки индийските практики с магията на българската песен.

Тя започнала да организира подобни пеения в кръг вече две години. Постепенно осъзнала, че практиката не води до медитативно състояние, а по-скоро свръзва хората с българския корен, с бита на българина. Някои от песнита са тъжни, други са весели, трети хумористични. Ефектът върху хората бил вдъхновяващ и хората се свръзват с песнита така, както се свръзват и на българското хоро.

Габриела е любопитен човек, не е свръзана с духовни братства, но е решила в бъдеще да експериментира и с песни на Учителя Петър Дънов, тъй като те по-лесно биха довели до медитативно състояние.

 

Коментари

коментара