Горещо: ВиК Перник обясни пред zapernik.com защо сме още във воден режим, за авариите и какво се прави по водопреносната мрежа на Перник

Снимка: бтв

Във връзка с безбройните въпросителни защо Перник още е във воден режим, при положение, че язовир „Студена“ е пълен, както и въпроси на наши читатели за аварии и течове по водопреносната мрежа на Перник, zapernik.com се свърза с ръководството на ВиК Перник като зададе няколко въпроса.
От водоснабдителното дружество отговориха своевременно до читателите на zaPernik.com. 

Водният обем на язовир „Студена“ вече прехвърли  20 000 000 куб.м и е на път да запълни капацитета си. Каква е причината все още Перник да е във воден режим? Кога се очаква да падне той?

ВиК Перник: – През следващите дни ще се проведе среща в МОСВ, в която ще бъдат обсъдени вариантите за отпускане на допълнителни водни количества от язовир „Студена“ за месец юни, които ще са необходими, за да отпадне водния режим на Перник

Постоянно хора се оплакват от чести аварии, някои от които неоправяни с дни и месеци. Колко ваши екипа работят по отстраняване на аварии в Перник? Защо се получават подобни забавяния, въпреки сигналите, които получавате?

ВиК Перник: – Авариите по старата и амортизирана мрежа на града са постоянно. Наш приоритет са тези, при които има абонати, останали без вода или тези, които наводняват имоти. Всеки един сигнал, който е подаден към нас е проверен и техническия ръководител на съответния район е запознат с него, след което той си ги приоритизира и отстранява. Екипите, които работят в гр. Перник са седем, като всеки един от тях отстранява на ден по две или три аварии в зависимост от това колко сложни са те и колко време е отнело тяхното отстраняване. Действително има аварии, отстраняването на които е забавено с месеци, но техническия ръководител на съответния район е преценил, че има по-важни от тях и те ще бъдат отстранени в по-късен етап.

Какви са вашите прогнози: с колко процента ще намалеят проблемите по водопреносната мрежа на града, след като част от нея бъде подменена?

ВиК Перник: – Не мога да дам такава оценка. Със сигурност след толкова много подменени участъци, които се изградиха и предстои да бъдат изградени, ефект ще има. Заради ремонтните дейности в момента и превключвания между стар и нов водопровод се налага източване на големи количества вода, но това е нормално при ремонт и след приключване на всички дейности ще се види реално с колко се е намалила консумацията на вода за града.

Имате ли бъдещи планувани проекти във връзка с подобряване качеството на услугата до гражданите или друго, което би било важно за хората да научат?

ВиК Перник: – Продължава подмяната на водопроводната мрежа, която се подменя и в момента чрез общината.Правят се ремонти на ПСПВ Перник, които до момента бяха извършвани през нощта и абонатите не разбраха за тях, защото водата не беше спирана допълнително. Предстоят още ремонти там, но при отмяна на режима, абонатите допълнително ще бъдат информирани на нашата интернет страница кога ще се спира водата и колко време ще отнеме това.

Беше монтиран регулатор на налягането в кв. Църква, защото след ремонтните дейности по подмяна на водопровода, загубите по мрежата намаляха драстично и налягането се увеличи над допустимото. Вследствие на това се увеличиха авариите по неподменената част от мрежата и заради това се наложи монтирането на този регулатор.

Предстои обследване на мрежата в кв. Изток, кв. Мошино и кв. Тева. Целта му е да се прецени дали е необходимо и там, както в кв. Църква, да се монтират регулатори на налягане, така че то да се намали и броя на загубите да намалее. Също така ще се обследва мрежата за така наречените „скрити“ аварии, които не излизат на повърхността на терена и трудно могат да бъдат открити.

Коментари

коментара