В първата по рода си кампания в Перник: 21 перничани вече кастрираха безплатно своите кучета – СНИМКИ

Хората в Перник започнаха да кастрират кучетата си в кампанията на общината за безплатна кастрация, която цели намаляване на популацията и по-малко кучета на улицата. 

В съботния и неделния ден 21 души кастрираха своите домашни любимци. Те доведоха животните на място в кучешкия приют, където ветеринарната лекарка извършваше кастрацията през 40 минути.

След това стопаните прибираха своите любимци у дома. Тяхната отговорна постъпка ще помогне за нежелано развъждане на кучета.

Освен, че цялата процедура е безплатна и се поема от общината, те вече няма да заплащат годишен данък за своят любимец.

Доброволците, които помагат на приюта в Перник са обнадеждени.

„Случи се, най-после! Община Перник е първа в първото по рода си масово кастриране на домашни и улични кучета. Това беше дългоочаквано от нас, доброволците. Надявам се да има резултат. Всички трябва да се включим с общи усилия в това начинание“,

казва Надя Райкова, доброволка.

По думите й, особено важно е да се обърне внимание на домашните кучета. Защото хората погрешно смятат, че малките кученца се раждат на улицата, но практиката показва, че повечето малки кутрета около контейнерите за смет всъщонст са се родили в двор, отгледани са известно време и след това са изхвърлени. 

„Има и много кучета с нашийници, със следи от такива. Това значи, че много голяма част от кучетата по улиците са всъщност били домашни„, казват доброволците.

Доброволците  отправят молба към всички граждани на Перник и по селата да кастрират домашните си кучета. Така стопаните не само, че ще помогнат за намаляване на кучешката популация, но и ще спестят около 130 лева от бюджета си  – спестяват 80 лева за кастрация и 50 лева годишен данък.

Природозащитниците от „Четири лапи“, коио си партнират с Община Перник в тази кампания са категорични: Това е начинът. Стига да бъдем постоянни. Проблемът няма да бъде решен с вълшебна пръчка, но след една година със сигурност ще има ефект. И на улиците ще има значително по-малко животни.

„Знам, че много хора не харесват бездомните животни. Но те не падат от небето, те са от нас. Ние, хората, сме причината те да бъдат по улиците и ние сме хората, които могат да спрат това“.


Според доброволците разширяването на приюта няма да реши проблема с бездомните кучета. Нужно е да се търси корена на проблема, а именно – нежеланото развъждане и изхвърляне на животни.

„За първи път откакто аз съм доброволец, общината действа наистина хуманно, с ум и разсъдък по проблема. Защото до този момент освен масови изтравяния, ние друго не бяхме видяли. Общината даде идеята и изпълнението  на това начинание, но и ние трябва да сме съвестни граждани и да работим заедно с нея“,

казва доброволката.

Припомняме, че Община Перник предприе мащабна целогодишна кампания неправена никога преди с цел кардинално и ефективно разрешаване на проблема с кучешката популация. Тя предложи на своите жители по града и по селата, имащи домашни любимци да кастрират абсолютно безплатно кучетата си, а това автоматично ще ги освободи и от данък куче.

Всеки, който желае да се възползва може да подаде заявка в сградата на ул. „Радомир 1“  и да бъде включен в списъка с изчакващи кастрация. Ще му бъде даден купон за безплатна кастрация за толкова кучета, колкото желае да кастрира. В определена дата и час той може да заведе домашния си любимец за кастрация в кучешикя приют.

За тези, които живеят по селата и нямат възможност да доведат кучето си до Перник, са предвидени подвижни лаборатории, които ще кастрират на място.

Успоредно с това се правят и списъци на кучетата във всеки двор. Целта е да се въведе ред и контрол, животните да бъдат описани и на чии собственик са.

Коментари

коментара