Обвиненият за водната криза в Перник Нено Димов ще прекара Великден в ареста

Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест бившия екоминистър Нено Димов, който е обвиняем за безстопанственост заради водната криза в Перник. Той беше арестуван още на 9 януари и оттогава магистратите отхвърлиха всичките му молби да излезе на свобода.

Макар че мярката му вече е „домашен арест“, Димов ще остане зад решетките поне до другия четвъртък, когато по казуса ще заседава апелативният наказателен съд. Защитата на бившия екоминистър смята да обжалва с искане за още по-лека мярка. От своя страна спецпрокуратурата може да протестира промяната до вторник. Ако домашният арест на Димов бъде потвърден и от втората инстанция или му бъде определена по-лека мярка, той ще бъде пуснат от ареста незабавно.

По време на заседанието на спецсъда в сряда съдия Елена Попова е приела, че все още има обосновано предположение, че бившият министър е отговорен за безстопанственост, въпреки че по делото все още няма експертно заключение за размера на нанесените от него щети.

„Съдът се солидализира със становищата на страните, че не е налице реална опасност от укриване предвид образованието, трудовата ангажираност на обвиняемия преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес. Съдът обаче прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението“, съобщиха от спецсъда.

Обвинението на бившия екоминистър е за това, че въпреки намаляващото ниво на язовира, той е продължил да подписва месечни разрешения за ползване на вода от металургичното предприятие „Стомана“ и ТЕЦ-Перник, вместо тя да бъде запазена за населението. Според защитата обаче Димов само е утвърждавал графиците, които преди това са изготвяни от подчинените му експерти. Към тях са били представяни и записки, в които подробно е обяснявано как са изчислени количествата вода, подавани от язовира. Те обаче не са приложени по делото стана ясно на първото съдебно заседание по мярката на обвиняемия.

След ареста на Димов, той беше освободен от министерския пост и на негово място парламентът назначи депутата от „Обединени патриоти“ Емил Димитров-Ревизоро. Междувременно водният режим в Перник продължава, но заради избухналата пандемия от коронавирус екоминистерството и местните власти решиха да спират водата в града само през нощта.

Източник: svobodnaevropa

Коментари

коментара