За осма поредна година ЧЕЗ отпусна стипендии на най-успешните ученици

Победителите бяха определени въз основа на резултатите от първите два кръга на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

Шестима ученици от 12-ти клас на професионалните технически гимназии в Западна България бяха определени за победители в осмото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици. Заради продължаващото извънредно положение в страната и наложените строги противоепидемични мерки, третият кръг на състезанието, който по регламент бе насрочен за края на март, не се проведе. Въпреки това организаторите на състезанието решиха да отличат най-успешните ученици от професионалните гимназии с електротехнически профил в Западна България. Класирането на победителите беше изготвено на база резултатите от втори кръг на състезанието, проведен през февруари 2020 г.

Стипендии спечелиха най-добре представителите се двама участници от отборите на ПГТЕ „Хенри Форд“ – София, Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“, ПГМЕТ „Христо Смирненски“ – Кнежа, Професионалната гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев“ – Монтана, Професионалната гимназия „Академик Сергей Корольов“ – Дупница и ПГМЕ – Пирдоп. Всички участници в осмото издание на конкурса ще получат сертификати за участие от ЧЕЗ България. 

„Въпреки извънредните условия, в които тази година се провежда конкурсът, решихме да не го прекратяваме. За 12-токласниците настоящата учебна година е от голямо значение за бъдещата им реализация и затова ние взехме решение да ги мотивираме и подпомогнем със стипендии, защото участниците в конкурса показват знанията и уменията, придобити през последните години от тяхното обучение. Желая на всички тях още много професионални успехи“, каза Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в „ЧЕЗ България“ ЕАД.

Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е една от най-ранните инициативи на ЧЕЗ за насърчаване на професионалното образование в България. Той стартира преди осем години и се разрасна, обхващайки и висшето образование, а през миналата година бе дадена и първата социална стипендия. Целта на състезанието, което е част от графика на Министерството на образованието и науката за националните състезания по професии, е да намери, подкрепи и мотивира талантливите специалисти по електротехника. Досега са кандидатствали близо 900 ученици и студенти, а стипендия са получили 57 от тях.

От настоящата 2019-2020 г. размерът на стипендията е увеличен на 600 лева. Освен нея участниците в класираните на първите три места отбори получават и възможност да кандидатстват с оценката от конкурса в четири висши учебни заведения – Техническия университет в София, Колежа по енергетика и електроника, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“.

Допълнителна информация за регламента на състезанието и периодите на провеждане на отделните кръгове може да бъде намерена на сайта www.stipendiant.com.

Коментари

коментара