Само в ZaPernik.com: Областният управител Емил Костадинов откровено за водната криза в Перник и пандемията, която ни блокира вкъщи

Емил Костадинов

В последните няколко месеца Перник се изправи пред две големи изпитания. Тъкмо проблемът с безводието в язовир „Студена“ започна да се разрешава и върху света се стовари заплахата от новия смъртоносен коронавирус. Как се справяме в Област Перник с тези проблеми, какво е постигнато до момента и какво ни очаква занапред. Потърсихме за разговор областния управител на Перник господин Емил Костадинов – точно той е човекът, който представлява държавата в Областта.

Господин Костадинов, перничани все още са на воден режим. И все пак успяхме ли да овладеем кризата с недостига на водата за града?

– Кризата беше повече от сериозна и, както казах още при назначаването ми за областен управител, нямаше как да бъде решена бързо. Проблем, задълбочаван десетилетия наред и струващ десетки милиони левове, имаше своите неизбежни стъпки за решаване. Позволете ми да припомня, че преди да започне изграждането на водопровода от Мало Бучино бяхме на критичната точка от мъртвия обем на язовир „Студена“. Навръх Коледа и Нова Година правителството работи извънредно по проблема ни и отпусна 35 милиона лева за ремонт на водопреносната мрежа и пречиствателната станция в Перник. Работихме с обединени усилия, координираност и при пълна прозрачност, с ясното съзнание за това, че трябва да върнем час по-скоро обичайния ритъм на живот на перничани.

Всички действия на кабинета са в отговор на една от най- големите нужди на хората в града- нова, модерна водопреносна мрежа в града.

В момента основният проблем, а именно количество вода, което да достига до перничани, е решен. Строежът на новия водопровод през Мало Бучино беше бърз. Правихме тестове, на няколко места констатирахме проблеми, които отстранихме в кратък срок. Точно затова се правят проби- за да сме сигурни в правилното функциониране на системата. Благодарение на този водопровод успяхме да облекчим режима и да започнем захранване на Перник с вода от София. В началото водата се подаваше само за кв. „Изток“ и кв. „ Тева“ и след това започна пълненето на градския резервоар и подаването към централната градска част.

Чрез довеждащия водопровод Мало Бучино – Перник успяхме да облекчим значително водния режим. Радвам се, че усилията на правителството дадоха резултат точно сега, когато се намираме в извънредно положение и трябва да взимаме всички предпазни мерки, за да се предпазим от разпространението на корона вируса.

Два дни след пускането на „синята“ тръба за Перник се случи и голяма авария в Клон 2, а кварталци останаха без вода. Отстранен ли е проблема и появиха ли се нови проблеми, свързани с водоподаването ни от София?

– Аварията, за съжаление, е факт. Проблемът беше сериозен – на връзката на Клон 2 със стария водопровод. Нека уточня, че в парите, отпуснати от правителството, е включено изграждането на нов Клон 2. Тръбите вече са доставени, теренът е разчистен и работата по него започва съвсем скоро.

Какво е състоянието на язовир „Студена“, какви са прогнозите и ще падне ли скоро режима?

– Към днешна дата в язовир „ Студена“ има над 10 млн. кубика вода. Хубаво е, че метеорологичните условия спомогнаха за бързото пълнене, макар и със закъснели снеговалежи. Язовирът се пълни бързо. Очакваме и допълнителни количества от по-бавното снеготопене.

Чувствителността по темата е изключително висока и предпочитам да говоря със сигурност, а не с прогнози. Веднага щом разполагам с аргументирана прогноза от експертите и метеоролозите, ще я споделя. Аз също искам да зарадвам перничани с конкретни срок и дата, но ще го направя единствено при пълна убеденост, че те ще бъдат спазени. Искрено се надявам, това е моята лична нагласа и насока на работа, в началото на лятото отново да имаме вода 24 часа в денонощието.

Чуваме, че се носят слухове, че язовирната стена не е ремонтирана качествено и е възможно да се спука. Има ли наистина подобна опасност?

– Слухове не коментирам. Моля гражданите да се доверяват  единствено на официална и достоверна информация. Фалшивите новини са навсякъде. Играе се със страховете на хората във всеки аспект, но единствено от нас зависи на кого да вярваме. Публично известен факт е, че в момента тече проверка на ремонта на язовирната стена. Компетентните органи  ще оповестят и коментират резултатите, когато има такива налице.

Още неотминал проблемът с водата, се изправихме пред ново предизвикателство – пандемията от COVID-19. Какви мерки предприе областта ни, за да се справи с вируса и той да бъде ограничен на територията на Пернишко?

– Още с обявяването на първите случаи на заразени с корона вирус в България  сформирах кризисен оперативен щаб в областна администрация. Заедно с кметовете на общините, ръководителите на Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи и всички отговорни институции изработихме алгоритъм за пълна мобилизация и непрестанна комуникация както помежду ни, така и с Националния оперативен щаб. Изпълняваме стриктно всички препоръки от него и заповедите на Министъра на здравеопазването. В постоянен контакт съм с д-р Юри Торнев – директор на РЗИ- Перник, ст. ком. Димитър Попов- директор на Областна дирекция на МВР- Перник, както и с директорите на лечебните заведения в града. Вниманието ни е изцяло фокусирано към спазването на ограниченията за движение и събиране в големи групи на гражданите, което в момента е основната заплаха за нарастване на заболеваемостта. Тук искам да изкажа искрените си благодарности към служителите на реда, които не само следят за спазването му, но и са мобилизирани на КПП- тата на входовете и изходите на областния център. Гордея се, че институциите в града ни взаимно си помагат в този труден момент, за да съхраним живота и здравето на хората. Благодаря на ръководството и експертите в Регионалното управление на образованието, които се справят безупречно с организацията на дистанционното обучение. Доскоро за тази форма на образование се говореше в бъдеще време, а днес нашите деца вече учат от домовете си и се справят отлично.

Окръжна прокуратура- Перник, Регионална здравна инспекция, Районна здравноосигурителна каса, Областна дирекция за безопасност на храните – нека адмирираме заедно всеотдайността и усилията им! Заслужават го!

Що се отнася до статистиката, заболеваемостта в областта ни е ниска. Дано запазим това равнище – отговорността ни е и към самите нас, и към цялото общество. Поведението ни е решаващо в този кризисен момент и силно се надявам съгражданите ни да си дават сметка за това.

За щастие вече има трима излекувани от корона вирус в Перник. Сърдечно благодаря на екипа на Белодробната болница за грижите, смелостта и всеотдайността.

Искам да изкажа признателност на всички дарители, както и на всички хора, които са на първа линия в борбата с корона вируса

Благодаря на всички жители на област Перник , които следват инструкциите и спазват ограниченията. Сигурен съм, че именно тези усилия са в основата на относително благоприятната статистика на заболеваемостта при нас.

За всички е ясно, че тежките последици от епидемията няма да са само здравословни, но и икономически. Те вече са и налице. Най-голямото предприятие в пернишко – завод „Стомана“ вече съкрати 300 души. Имате ли данни за още икономически поражения върху перничани?

– Фирмите в тежко икономическо състояние са много. В цялата страна, в цяла Европа, в цял свят. Перник няма как да бъде изключение, за съжаление. Никой експерт не се наема за прогнозира колко време ще ни отнеме, за да стъпим отново на крака. Че няма как да се върнат нещата в стария им вид и динамика, е ясно. Сега се борим за живота и здравето на хората, а последиците в икономически и финансов аспект тепърва ще се задълбочават и трябва да сме с ясно съзнание за тях. Засегнати са и малкия, и големия, и средния бизнес. Затова данните за икономическите сътресения от кризата ще бъдат точни едва след месеци. Динамиката е сериозна и не бива да коментираме ден за ден.

Виждаме, че всеки ден държавата въвежда различни видове мерки и облекчения за гражданите и бизнеса. На пръв поглед, както можем да чуем и прочетем, те се приемат многозначително от хората. И все пак, нека не забравяме – прогнозите за край на кризата са неясни, рамките на бюджета и финансовите инструменти имат определени параметри, България следва линиите на Европейския съюз, а дори често е давана и за пример. Възможностите за компенсиране в ситуация на световна криза не са неограничени.

Мобилизират се всички европейски и национални средства, търсят се и се прилагат различни инструменти, с които да отреагираме на създалата се безпрецедентна световна криза. Най- важното в момента е да проявим търпение, гъвкавост и разбиране. Знам, че това е много. Знам, че след кризата с водата, тази с корона вируса вече изисква твърде висока степен поносимост от перничани. Врагът е непознат, всесилен и хищен. Само заедно можем да водим битката с него успешно. Примерите за обратното са пред очите ни- Италия, Испания, САЩ. И те не са никак приятни.

Имате ли наблюдения как се отразява пандемията на хората в различните общини и по селата? Спазва ли се карантината от хората, които трябва да я прилагат, има ли примери на хора, които я нарушават?

– Както вече казах, постоянно следим процесите и спазването на мерките в областта. В противен случай рискуваме да подценим ситуацията и тя да излезе извън контрол.

В по-малките общини хората са по – дисциплинирани, защото се познават. Там навиците, комуникацията, психологията са различни. Перник е по-голям град. Въпреки това хората се съобразяват. Разбира се, винаги има и такива, които нарушават правилата. Умолявам ги да проявят разбиране и да спазват указанията.

Що се отнася до карантината- отговорните за проследяването на нейното спазване институции са стриктни и безкомпромисни. В началото на кризисното положение имаше подценяване на ситуацията и своеволия, но с днешна дата всички предписания се спазват безусловно.

С риск да се повторя и потретя- умолявам всички граждани в областта да не се изкушават от хубавото време и предстоящите празници и да останат у дома, да спазват социална дистанция, да ограничат контактите и движението си до минимум.
Знам, не сме свикнали с подобни ограничения, но всички те са за наше добро.

В тези трудни за всички дни, какво бихте призовали перничани?

Да гледаме и усещаме кризата в нейната цялост- колко мащабна е, колко много зависи от нас и колко много ще се изисква тепърва. Да бъдем съзнателни, търпеливи и дисциплинирани, колкото и жертви на комфорта и ежедневието ни да изисква това. Да продължим да бъдем дисциплинирани и да спазваме указанията на националния оперативен щаб. Да си останем вкъщи, дори по празниците, които предстоят.  Най-вече тогава! За да запазим себе си и нашите близки живи и здрави! Никога досега не сме носили толкова тежка отговорност. Никога досега не сме се срещали с толкова сериозно изпитание. Като цивилизация дори. Не сме подготвени и няма готови, лесни, бързи решения.

Извън политиката, стратегически, трябва да признаем, че България е отличник. Давани сме за пример относно бързината и ефективността на наложените мерки за превенция на разпространение на корона вируса. Благодарение на тях и спазването им нямаме висока заболеваемост и смъртност. Обществото, медиите, властта- обединихме се и доказваме, че можем. Да бъдем силни, да бъдем съпричастни, да даваме добър пример.

И понеже във всяка криза трябва да откриваме възможностите- сегашната ни даде усет, очи, уши, съзнание за онези, които често пъти хулим, забравяме, пренебрегваме. А днес ги тачим, защото са първата линия на борбата с корона вируса. Лекари, медицински работници, полицаи- едни от най- одумваните професии се оказаха нашите най- безценни стражи! Респект за усилията и жертвите им! За семействата им и цената на нашите здраве и живот.

Вярвам, че само заедно ще се справим с предизвикателствата на пандемията! Призовавам всички още веднъж:да бъдем по-отговорни и да си останем вкъщи!

Коментари

коментара