Перничанка предлага решение за Великден: Сложете високоговорители в града за да можем да чуем литургията от домовете си

Опасността от зараза с новия коронавирус постави пред дилема християните, които очакваха с нетърпение най-светлия християнски празник Великден. Правителството води разговори със Синода за засилени мерки и драстична хигиена в църквите покрай идващите празници.

И въпреки, че премиера Бойко Борисов нямаше куража да хлопне кепенците на черквите по Великден, той все пак призна: „От една страна, сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, затова пуснем ли ги да излязат така масово, много ме е страх да не тръгне голяма зараза“.

Междувременно от Синода съобщиха, че имали „запазен благодатен огън от миналата година“ и затова предлагат да се отложи пътуването до Тел Авив. За първи път в християнската история в страната няма да бъдат раздавани върбови клонки и цветя за Цветница.

От друга страна властите призоваха миряните, които са болни да си останат вкъщи, а тези, които все пак държат да излязат да спазват необходимата хигиена и дистанция един от друг по време на празниците.

Една перничанка обаче се свърза със zapernik.com с интересно предложение. 

„Много силно вярващи хора на Великден отиват, за да чуят тържествената литургия. На мен самата ми се сви сърцето, като слушах премиера Бойко Борисов по телевизията. И ми хрумна идея…“, разказва перничанката.

Тя предлага, там където има възможност в град Перник да се сложат високоговорители, на които да бъде предавана литургията на свещениците от църквата. Така много хора ще чуят приветствията им за възкресение от домовете си, без да се налага да излизат  и да се получава струпване на хора в храма.

Коментари

коментара