Засилен полицейски контрол по Цветница и Великден в пернишките църкви. От МВР призовават: Стойте си вкъщи, ако сте болни, спазвайте дистанция

Служители от ОДМВР – Перник ще осъществяват контрол и проверки по време на най-светлите християнски празници – Цветница и Великден. Традиционно на тези дни и седмицата преди Възкресение Христово българите масово посещават храмовете. В условията на засилени противоепидемични мерки е необходимо да се спазва стриктно разпореденото в заповедта на министъра на здравеопазването.

Всички храмове и молитвени домове ще бъдат обезпечени с достатъчен брой полицаи, които ще следят за спазване на обществения ред, сигурността и ограничаване разпространението на заразата.

Светият синод и свещенослужителите по места подкрепят напълно усилията на правителството и ще осигурят всички мерки за безопасност и сигурност, насочени към запазване живота и здравето на българския народ.

От полицията в Перник умоляват гражданите, по време на богослуженията да спазват отстоянието един от друг и да носят предпазни маски. Тези които имат и най-малките признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослуженията.

От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Перник са проверени за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност 25 църкви, манастири и параклиси, които ще функционират на територията на областта. При проверките не са констатирани нарушения на противопожарните изисквания. Дадени са указания на църковните служители за ограничаване на предпоставките за възникване на пожари в тези обекти.

От пожарната напомнят: да се поставят горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки и на разстояние от горими материали; да се употребяват свещи на недостъпни за малки деца и домашни любимци места; да се пазят косата и дрехите при палене на свещи; когато се излиза от вкъщи, хората да се убедят, че не са оставили горящи свещи; абсолютно е недопустимо безразборното изхвърляне на горящи свещи и клечки кибрит.

Коментари

коментара