Отмениха Международния конкурс за млади изпълнители в Перник заради пандемията

Международният конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, който трябваше да се проведе в Перник от 24 до 26 април е отменен. След фестивала „Сурва”, който не се състоя заради водната криза и обявеното в Перник бедствено положение, това е второто мащабно събитие с международно участие, което отпадна от тазгодишният културен календар на града.

Eжегодно в музикалната надпревара участват около 150 изпълнители на струнни, клавирни, духови и ударни инструменти от страната и чужбина, които се състезават в две категории – за любители и за възпитаници на средни музикални училища, студенти или завършили висши музикални училища, и в седем възрастови групи. За нивото на конкурса и за неговия авторитет говори фактът, че през последните години към наградния фонд се включиха Институт „Сервантес“ в София и посолството на Кралство Испания в България, предаде БНР.

ВИЖТЕ:  Земеделци искат всички безработни да работят в селското стопанство. Пернишка ферма предлага от 800 до 1200 лева заплата

Организаторите от община Перник и Двореца на културата обявиха, че внесените такси на записалите се за участие в конкурса ще бъдат възстановени. Съпътстващият го конкурс за детски рисунки, не е отменен, но ще се отложи във времето. Предстои жури да оцени и класира изпратените рисунки, което ще стане на по-късен етап, като участниците ще бъдат своевремнно уведомени.

Share Button

Коментари

коментара