Община Перник отпадна от списъка за финансово оздравяване за 2020г.

Община Перник отпада от списъка с общините отговарящи на условията за финансово оздравяване, сочат данни, публикувани в Министреството на финансите.

Общините, които през 2020 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са общо шест, а сред тях е и пернишката. Според министерството, приетите от тяхна страна мерки и планове за оздравяване на въпросните общини са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им състояние.

Община Перник е сред общините, които в края на 2019 година формират най-голям излишък по бюджетите си. Следва да се отбележи обаче, че бюджетният излишък по бюджета на община Перник се дължи основно на отпуснатите по бюджета на общината 30 млн. лв., съгласно Постановление № 379 на Министерския съвет от 2019 г., за преодоляване на водната криза. 

В доклада на Министреството се споменава, че Перник е една от 11 общини, на които е отпуснат заем за финансово оздравяване. Заемът на Община Перник е отпуснат през януари 2017г. в размер на 4 милиона лева. Уточнява се обаче, че Перник е сред общините, при които не е постигнат заложеният общ ефект от изпълнение на мерките и не са погасени и/или са натрупани нови просрочени задължения, като постигнатият ефект не е достатъчен за погасяване на заема и просрочените задължения, заложени в плановете им за финансово оздравяване. Повече подробности можете да видите тук

Междувременно общините Брезник и Земен попадат сред общините с най-добри параметри по отношение на финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи за четвъртото тримесечие на 2019 г.

Коментари

коментара