Шестият заразен с коронавирус е от Брезник. Над 100 перничани са тествани за COVID-19, 412 души са под карантина

Един жител на град Брезник е заразен с новия коронавирус. Той е на средна възраст, бил е в Анталия, Турция и се е заразил оттам. Брезнинчанинът е под карантина, той си е вкъщи на домашно лечение.

„Първият заразен от новия коронавирус в Перник е един мъж, който беше във Военна болница. Той и неговата съпруга са положителни. Другите трима са едно семейство – баща, майка и син. Те се намират на лечение в болница„, каза директорът на РЗИ – Перник Юри Торнев пред телевизия Кракра.

При първото семейство мъжът вече оздравява,  съпругата му е само положителна. При тричленното семейство бащата е имал по-изразена симптоматика на атипична пневмония, при жената е имало слаба симптоматика, а при сина им въобще не е имало симптоми. Болните са малко над 60 години, а синът им е над 30 години.

Към момента са взети проби от над 100 човека в Перник. От тях само 6 са положителни. Изпратени са още 11 проби и се очаква резултатът от тях, каза още Торнев.  Общо 412  души от Област Перник, завърнали се наскоро от чужбина, са под карантина към този момент.

Директорът на РЗИ – Перник се обърна към перничани:

„Спазвайте указанията на кризисния щаб, бъдете дисциплинирани, не напускайте излишно домовете си, освен при крайна необходимост. Бъдете отговорни към своето здраве и здравето на околните. Не натоварвайте излишно здравните служби, защото освен covid-19, хората продължават да страдат и от други болести“.

Коментари

коментара