Едно дете от Перник продължава да ходи на училище

Пандемията от коронавирус изправи пред ново предизвикателството образователната система в страната. За броени часове голяма част от българските училища преминаха на дистанционно обучение, благодарение на технологиите. Но има училища, за които предизвикателството на карантината е много по-голямо, училища, в които децата са от бедни семейства и не могат да си позволят смартфони, таблети и интернет връзка. 

Едно от тези училища е 9-то ОУ „Темелко Ненков“ в Перник, известно още като „ромското училище“, тъй като преобладаващата част от децата са роми. Около 90 деца на 9-тото нямат достъп до интернет, за да се обучават дистанционно. А едно от тях дори…ходи на училище.

Като резултат от новите условия на обучение се е получил парадокс: децата повече заобичали училището и искали час по-скоро да се съберат със съучениците си в училищния двор. А родителите проявили отговорност към образованието на децата си и повишили доверието си в учителите.

„Много от нашите ученици и техните семейства не разполагат с устройства и интерент, заради това бяхме предвидили нашия педагогически медиатор да оказва помощ на място. Той обиколи няколко от семейства и им раздаде писмени тестове и материали, но засега задържаме по-голямо присъствие от негова страна, тъй като не са дошли още защитните облекла, които министерството обеща“, разказа пред телевизия Кракра директорът на 9-тото Марин Никодимов.

Голяма част от децата в училището не разполагат с компютри и лаптопи, а работят предимно чрез мобилните си телефони. Така преподавателите им са създали групи във Фейсбук и работят с възпитаниците си чрез „Месиджър“. Училището работи с програмата Shkolo, както и с онлайн уроците на издателство Просвета.

„Това, което е похвално, че много от родителите пожелаха да си вземат учебниците, които остнаха в училището. Аз съм им разрешил, по график, без струпване на хора, на всеки, който иска да си вземе учебниците за вкъщи да го направи“, каза Никодимов и подчерта, че целия екип на училището полага всички усилия да не остане нито едно дете без образование.

В извънредните условия обаче, за едно от децата се наложило да идва на училище. Детето живее при прабаба си и единственото, с което разполагат в дома е един стационарен телефон.

„Понеже детето живее много близо до училището, решихме да идва и да ползва служебния лаптоп в учителската стая на колегите, който е свързан с интернет. И класният му ръководител в момента го консултира. Чрез лаптопа му се дават задачи и детето работи от училището“, разказа Никодимов.

Той призна, че ситуацията е наистина необичайна, но при това дете единственият начин е то да дойде до училището и да работи с техниката там.

Според директора на 9-тото учебната година ще приключи успешно за всички. Дори сложната ситуация на пандемия е помогнало за така липсващата комуникация между родители, деца и учители.

„Изведнъж училището им стана любимо. Дори им се приходи много на самите ученици, искат да се връщат вече“, споделя с усмивка директора. „Родителите видяха, че работата, която вършим не е лесна, а и много професионална и като че ли започнаха повече да ни вярват в условия на криза, отколкото преди, когато децата им бяха в училище“.

Директорът на 9-то ОУ Никодимов апелира към граждани и организации за помощ. Той сподели, че всеки, който желае може да дари ненужни и неизползвани работещи устройства за работа на децата.

„В момента имаме крещяща нужда от такава техника, защото 93 деца от нашето училище в началото на дистанционното обучение се оказа, че нямат никакъв достъп до такива устройства, до интернет. Хубавото е, че в последствие две семейства се обадиха, че си вкарали интернет и са успели да намерят някаква техника, за да работят. Това за пореден път подчертава тази необходимост, която са изпитали родители и техните деца от обучение“, каза Никодимов.

Директорът е подал броя на учениците без достъп до техника и интернет в Регионалното управление на образованието в Перник. Тази информация е стигнала и до министреството на образованието, но засега няма предприети стъпки.

Коментари

коментара