За да не стресират перничани: Отлагат планираното за 1 април тестване на системите за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и аварии

Отлага се планираното за 1 април тестване на системите за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и аварии. Решението цели да не се създава допълнително напрежение сред гражданите по време на извънредното положение. Тренировъчно тестване ще бъде проведено, когато ситуацията позволява. Както винаги, датата и часът ще бъдат съобщени предварително, съобщават от областната дирекция полиция в Перник.

От там припомнят, че защитните маски за лице на открити и закрити обществени места са задължителни.

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от 30 март 2020 г., всички лица са длъжни да носят защитна маска , когато се намират в закрити или открити обществени места. На нарушителите ще бъдат налагани санкции в размер на 5000 лева.

Продължават проверките на служителите от ОДМВР – Перник за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Призоваваме жителите на областта, завърнали се от чужбина да спазват задължителната домашна карантина, за да не попаднат под наказателно преследване. За установени такива случаи ще бъдат образувани досъдебни производства за престъпление, съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник съвместно с РЗИ, Инспекцията по труда, Областно управление по безопасност на храните, НАП, Комисията за защита на потребителите и Общински инспекторат извършват проверки на търговските обекти и аптеките в областта. Средно на ден се проверяват по около 60 обекта. Не са констатирани нарушения на заповедта на министъра на здравеопазването. В някои аптеки е установено, че не се издават фискални бонове и се отпускат лекарства без рецепта. В търговски обекти проверяващите са установили липсата на касови апарати, както и неправилно съхраняване на хранителни продукти. На нарушителите са съставени констативни протоколи.

Продължават стриктните проверки на изградените контролно-пропускателни пунктове в областта. Допуска се влизане и излизане само при неотложна необходимост. Препоръчваме на пътуващите, декларациите да бъдат попълнени, за да не се губи време при контрола.

Припомняме, че със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение се удължава срокът на валидност на личните документи, които изтичат в периода 13 март до 31 октомври 2020 г., с 6 месеца.

Ако имате неотложна нужда да смените личните си документи, моля спазвайте задължително противоепидемичните мерки.

Данни от сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Перник, за подадени заявления и издадени лични документи, в периода 23- 27 март 2020 година.

Подразделение

ОДМВР

РУ Радомир

РУ Брезник

РУ Трън

Подадени/получени

85/245

20/49

8/16

1/5

Коментари

коментара