Пациенти с паник атаки налазиха Бърза помощ в Перник, мислят че са хванали коронавирус. Доктор Стойнев бесен: Ако един болен от COVID-19 дойде, Спешното отива под карантина. И какво правим?

Пациенти с нервни кризи и паник атаки пълнят кабинета на Бърза помощ вместо да потърсят личните си лекари. Според завеждащ отделението доктор Марио Стойнев, потокът от пациенти е намалял в сравнение с времето на грипните епидемии.

„Но все пак идват пациенти, които не се знае по каква причина са в Спешното“, казва Стойнев.

Според него по телевизията постоянно се тръби какви са симптомите, в случай че някой се съмнява, че е заразен с новия коронавирус. „Не е мястото тук да се доуточняват. Спешното е за пациенти със спешни състояния, основно такива, които се докарават от колегите от спешна медицинска помощ с линейките. Както и самонасочили се, които са докарани от близките, но да са спешни състояния“, уточнява Стойнев пред ТВ Кракра.

По думите му хора, които се съмняват, че са хванали новия коронавирус, първо звънят на личните си лекари за напътствия за лечение. Ако има усложнения се звъни на РЗИ, оттам отиват на място до дома на пациента и му взимат проба. Ако тя се окаже положителна се вика екип на центъра за спешна помощ и пациента се кара в болницата, за да се направи снимка и да се консултира с инфекционист. При необходимост и се хоспитализира.

Заради масовия срах от covid-19 в Спешното на Перник идват много хора с грипоподобни симптоми, които имат опасения, че са заразени с новия коронавирус.

Точно тези хора не трябва да идват в Спешното, уточнява Стойнев, тъй като тяхното присъствие подлага на риск и другите хора. Чести са случаите и на перничани с паник атаки и кризи, които си мислят, че имат задух, като симптом на коронавируса.

„По-рисково е да идват тук. По-лесно е да звъннат на личния лекар, да си вземат лекарствата, те даже не си мерят и температурата. Имат оплакване  от задух и изтръпване на крайниците, което си е симптом на паник атака“, казва Стойнев.

„И ако дойде един заразен с коронавирус в Спешното, какво правим? Цялото спешно излиза в карантина. Спешните случаи кой ще ги обслужва?“, пита лекарят.

Според него колегите му също намаляват дежурствата си, защото е рискова ситуацията.

От Спешното съобщават, че до обяд вчера през спешния кабинет са минали 17 пациенти и нито един от тях не е хоспитализиран.

Регионалният председател от сдружението на общопрактикуващите лекари доктор Борис Косаров съобщи за тв Кракра, че всички кабинети са отворени и практиките работят. Джипитата приемат малкото пациенти, които идват и непрестанно консултират по телефона.

 

Коментари

коментара