Пернишкият хирург, бивш депутат и подсъдим за смъртта на дете – д-р Валентин Павлов влезе в Медицинския съвет за борба с коронавируса

Денталният хирург от Перник д-р Валентин Павлов влезе в новосъздадения Медицински съвет, който ще се бори срещу COVID-19. Валентин Павлов влиза в съвета като представител на зъболекарите. Той е зам.-председател на Българския зъболекарски съюз, бивш народен представител на  Реформаторския блок от Перник, няколко пъти кандидат за кмет на нашия град и в последно време известен като подсъдим, след като 14-годишно момче загина на зъболекарския му стол след усложнения.

Новосъздадения Медицински съвет към Министерския съвет ще събира информация как българските специалисти да лекуват пациентите на база на световната практика.

В него участват само лекари, които ще разясняват симптомите и лечението на болестта. Експертният съвет няма да замени Националния оперативен щаб, а ще работи съвместно с него. Начело на Медицинския съвет е проф. Коста Костов – пулмолог, експерт, учен, преподавател и общественик, съобщи Bulgaria On Air.

Зам.-председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Валентин Павлов благодари на премиера за създадена експертна комисия.

„Не омаловажавам лекарите, те са в пожара на тази зараза. Но смятам, че вирусът е това, което е в гърлото, носа и устата както на вирусоносителите, така и на несимптоматичния. Тази ситуация ни вкарва в друг режим, ние сме на ръба на изчерпване на тези предпазни средства“, каза д-р Валентин Павлов.

„Нямаме никакво намерение да крием истината, а тя е една – държавата прави всичко необходимо до този момент, за да се справи с епидемията, но здравната ни система няма необходимия ресурс. Другите държави усетиха удара и мащаба на заразата, но повечето не бяха подготвени. Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме към мерките и не се вслушваме в гласа на разума„, каза координаторът на новия щаб проф. Коста Костов.

„Отборът, който виждате пред вас, е съставен от известни специалисти в своята област, познати на пациенти, медии и обществото. Съветът има тежката задача в този решаващ за обществото момент да се изправи срещу опасността, която е надвиснала над него и да търси най-добрите професионални решения. Влизаме с имената си и искаме да ги опазим чисти на изхода“, каза още проф. Костов.

И подчерта, че тяхната функция е изготвяне на алгоритми и препоръки за лечение на Ковид-19.

Ще бъдем в помощ на колегите от цялата страна за диагнозата и лечение. Надяваме се, че нашата информация ще бъде в помощ на правителството за справяне с епидемията„, допълни проф. Костов.

Ще се дават по две пресконференции седмично – най-вероятно във вторник и петък. Ще се създаде и Facebook портал, където ще има информация за всичко, създадено от Съвета.

„Има достатъчно инфекциозни легла и клиники. В момента са налични 900 легла на национално ниво, а за 2 дни могат да станат 2000. Нека българите бъдат спокойни“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Ето и членовете на Медицинския съвет:

Проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог от МБАЛ „Токуда“, проф. Галина Кирова, началник на клиника по образна диагностика от МБАЛ „Токуда“, проф. Савелина Поповска, патолог, адвокат д-р Мария Петрова, експерт по медицинско право, д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести – Инфекциозна болница – София, доц. Васил Велчев, кардиолог, доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар, проф. Георги Момеков, фармаколог, д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз, проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи, доц. Росен Калпачки, невролог, доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог, Константин Вълков, програмен директор на „Дарик радио“

Коментари

коментара