Шефът на РЗИ-Перник Юри Торнев: Стойте си вкъщи, системата може да изгърми

За претоварване на системата на здравеопазването предупреждават от Регионалната здравна инспекция. Заради масовата психоза все повече хора със сходни на коронавируса симптоми търсят консултация директно в болниците, което е извън всички издадени указания. Ако продължи претоварването, то в пика на епидемията, когато ще бъде най-нужна, системата няма да издържи.

Към момента контактните лица от област Перник са 80. Здравната инспекция, съвместно с органите на полицията и инспекторатите на общините извършват стриктно необходимите контрол и наблюдение, съобщават по Кракра ТВ.

„Леките и средно тежките медицински случаи трябва да се лекуват в дома, да се свържат с личните си лекари и да потърсят консултация. Тези, които нямат лични лекари да се обадят на дежурните телефони на Регионалната здравна инспекция и ще получат указания. В болницата се лекуват само тежките случаи. Призовавам хората да тъсят личните си лекари и да избягват контакти“, каза директорът на РЗИ Перник Юри Торнев.

Той допълни, че струпването на хора пред болницата създава допълнително паника и че за една хрема и кашлица не е нужно хората да идват на преглед.

Въпреки предприетите мерки от държавата много перничани пренебрегват наложените мерки. Практиката досега показва, че именно социалната дистанция е тази, която може да ограничи и предпази хората от новия коронавирус.

В РЗИ Перник ежедневно пристига информация за завърнали се от чужбина хора. „Нашият пункт е затворен, там не преминават нито хора, нито превозни средства. В близките 2-3 дни ще бъдат спрени и полетите от страните, в които има по-голям брой заразени“, каза Торнев.

Юри Торнев припомни, че хората, които пренебрегват и не спазват наложените мерки за здравето, подлежат на голяма санкция. Предвидена е глоба от 5000лв. за заразени с COVID-19 и техните контактни лица, които откажат да бъдат поставени под карантина или да бъдат лекувани.

Коментари

коментара