Духовната страна на COVID – 19 през очите на мъдреца Елеазар Хараш: Този вирус атакува безумието на хората и злото в тях 

Целият свят е настръхнал срещу пандемията, наречена COVID-19. Търсят се какви ли не формули, новият коронавирус се изследва и трескаво се търси лек за него, тъй като мнозина смятат, че е много по-коварен и взима човешки жертви. И в крайна сметка се чувстваме безпомощни- затваряме цели държави, за да ограничим разпространението на вируса, но той си намира път. И докато учени и медици търсят рационални отговори за това защо се е появил COVID-19 и как да се предпазим от него, малцина обръщат внимание на скритата, ментална и духовна част на онова, което светът преживява в момента.

И докато сме затворени по домовете си, нека се спрем за минута и да потърсим отговор на въпроса: Защо ни се случва всичко това?

Ето какво има да ни каже един от най-популярните духовни напътственици Елезар Хараш:

Коронавирусът е като цяло детска игра, от гледна точка на Бога и на висшия свят. Бог може да унищожи света с един комар, ако пожелае. Във вируса живее скрит дух, Бог му дава силата, това е божият замисъл. И ако хората не разберат божия замисъл, има друг вирус, който е страшно демоничен и ако се стигне дотам, той ще унищожи милиони. COVID-19 е лекия вирус. Той има идея…но много хора нямат дълбочината да го осмислят.

Главният вирус е невежеството, злото в човека и това, че хората са изгубили способността да се развиват – да премахват слабостите си и недостатъците си. Това е големият проблем. Има такива, които работят въображаемо върху себе си, полудуховни хора, те са друг капан…

Учителят Петър Дънов казва, че великото лекарство се нарича „Любов към Бога“. Едни мислят, че с хигиена и правила ще се излекуват – грешат. Други мислят, че само с молитва – друга грешка. Има други методи, по дълбоки.

Неовладяният ум винаги ще се тревожи.

Няма вирус, а скритата божия мисъл се вихри в привидния вирус. Чрез тови вихър Бог иска да промени света и хората. Не само пробуждане, не само молитви, не само правила…хигиената е смешна, ако ти не избереш пътя на развитието и на очистването, ако нямаш идея за освобождаване на злото от себе си и невежеството. Този вирус ще те намери и в пещера, няма къде да се скриеш, ако си белязан кармично, ако ще и да си миеш хиляда пъти на ден ръцете. Нещата ще станат както Бог иска, а не като хората искат.

Този вирус атакува безумието на хората и злото в тях.

Хората имат да лекуват не вируса, а собственото си мислене, чувстване и постъпки. Този вирус е голямо благо, но само за тези, които разбират. Този вирус иска да предпази хората от един друг вирус, който аз го видях…той може да погребе милиони. Ако този вирус те избере, никаква хигиена, никакави правила нямат да имат значение. Единствено ще те предпази откровеността, безупречността, която освобождава енергията на развитието.

Бог иска едно : хората да видят същественото в своя живот. Те са потънали във второстепенни и третостепенни неща.

Какво е Здраве? Учителят казва: ако ти отнемат всичко и ако ти остане любовтта – това е здраве. Здравето е състояние на Любовтта. 

Хората се пазят, живота им е скъп. Бог не им е скъп. Странно нещо. Хората възприемат вируса, не възприемат бога. Това даже не е и невежество вече. Най-скъпият не им е скъп. Любовтта към Бога и чистия живот – това е истинската медицина. Този вирус е в ръцете на Бога. Това изисква осъзнаване, промяна на живота.

Не вируса е силен, а силата зад него.

Бог иска да работи за хората отвътре, чрез тях самите.

Малко са хората, които се развиват и облагородяват в тежки условия. В тежки условия на болести и страдания, когато се увеличава жестокостта и злото у хората, Бог пуска смъртта. И чрез нея дори, в другия свят, той ги спасява от древното зло – безпощадното.

Хората не искат Бога, те искат да оздравеят. Това е невежеството. А целта на болестта е ти така да се поучиш, че повече никога да не боледуваш.

Няма вирус, а има възприятие, казва Учителят. И ако ти много се страхуваш от него и мислиш за него, ти ставаш магнит. Той залепва и ти казва: „ела, брато, ти си мой!“

Бог държи не на религията, а на чистотата и чистото сърце.

Не вируса е врагът, а твоят живот и начин на мислене. 

Целта на истинското лечение е да бъде излекуван стария живот и старото мислене.

Болестите предизвикват бавно облагородяване на разума. 

Елеазар Хараш е един от най-дълбоките духовни напътственици на нашето съвремие. Писател и издател на множество книги в областта на духовното развитие, себепознанието, езотериката и Пътят към Истината.
Елеазар Хараш е получил своето духовно име от Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов), а светското му име е Петьо Йорданов. Живее във Варна, а от 90-те години до днес изнася лекции и семинари сред обществеността, с основен акцент – търсенето на Бог, Истината, Мъдростта. За Елеазар Хараш Бог е по-дълбок от реалността, а щастието е наказание и погрешна цел.
Елеазар Хараш издава на български език книгите по именития белгийски драматург и мистик от 19-и век – Морис Метерлинк. Изследовател на Египетската цивилизация, изследовател на древните народи на Атлантида, както и на животът и историята на инидианските племена. Най-много книги обаче издава по словото на Учителя Петър Дънов.

 

Коментари

коментара