Как да подредите масата у дома за официален повод

Независимо дали организирате вечеря или сте поканили няколко близки приятели на вечеря, трябва да осигурите добре подредена маса за вашите гости. Интелигентната подредба на масата ще осигури безпроблемна вечеря и ще гарантира лесно почистване на използваните сервизи за хранене. Следвайте тези няколко общи указания за етикет, за да подредите красива маса за вашите гости.

  1. Поставете покривката и посудата.

Ако сте домакин на много официална вечеря, постелете покривка с дължина до пода върху цялата маса. Поставете комплект на всеки стол или място за сядане, като сложите ръба на чинията на един сантиметър от ръба на масата. Изберете цветове за покривки и украса, които допълват чиниите и трапезарията.

Когато се съмнявате в избора си, използвайте бяла покривка и семпла украса, подходяща за бяло обкръжение.

  1. Заредете голяма чиния и салфетка за нея.

Голямата чиния е декоративен съд, върху който можете да оставяте останалите чинии за различните ястия. Поставете декоративната чиния на един ръст преди ръба на масата в центъра пред всеки гост. Салфетката трябва да бъде сгъната приятно и поставена върху декоративната чиния или да се навие и закачи с пръстен за салфетка и да се постави вляво от чинията.

  • Тези декоративни чинии не са задължителни. Въпреки това, много хора смятат, че една маса изглежда празна между ястията, ако не се използва декоративна чиния.
  • Никога не сервирайте храна директно върху декоративната чиния.
  1. Подредете вашите чинии върху декоративната чиния.

Винаги подреждайте чиниите по реда на употреба. Например, ако сервирате супа, салата и ястие, първо ще поставите основната чиния върху декоративната. След това поставяте чиния за салата, последвана от купа за супа. Всяка отделна чиния ще бъде отстранена след употреба на съответното ястие.

  • Ако сервирате повече от три ястия, изнесете всяка чиния и след това я измийте, за да си спестите място.
  • Изчакайте да свършат съдовете на декоративната чиния, едва тогава разчиствайте масата.
  1. Поставете всички останали чинии на масата.

Ако сервирате рулца за вечеря, поставете чиния за предястие над вилиците и поставете нож за масло отгоре. Ако сервирате кафе след вечеря, можете да изнесете чашата и чинийката до десертните прибори или да поставите вдясно от лъжиците в началото на храненето. По същия начин, десертната чиния може да се изкара над десертните прибори или да се постави над чинията върху покривката.

  1. Подредете сребърните прибори.

Вилиците отиват вляво от чинията, а лъжиците и ножовете отиват вдясно. Подредете сребърните прибори отвън навътре, като приборите, които ще използвате първо да са от външната страна, а тези, които ще използвате последно, да останат до чинията. Десертната вилица трябва да бъде в горната част на чинията, като зъбците са насочени вдясно, а десертната лъжица точно над нея да сочи наляво.

  • Всяко ястие трябва да има поне един прибор. Например, салатата трябва да има своя вилица, а супата – собствена лъжица.
  • Съответните прибори се изнасят с всяко ястие.
  1. Поставете чашите за напитки на масата.

Водната чаша се поставя най-близо до чинията. Следва отляво надясно се нареждат чашите за вино, за да бъдат използвани. Например, повечето хора сервират супи и салати с бяло вино и червено вино с предястия. Следователно първо ще поставите водната чаша, после чашата за бяло вино и накрая чашата за червено вино.

  • Чашите, използвани с определено ястие, трябва да бъдат изнесени след приключване на ястието в чинията, заедно със съответните чинии и сребърни прибори.
  • Ако нямате място на масата, за да подредите чашите, подредете ги в триъгълник.

Подреждането на масата може да ви струва сложно, но то има своята желязна логика и с практиката ще усвоите правилата. Разбора се, когато се отнася за ежедневна подредба на масата, не е необходимо да трупате толкова много съдов, прибори и чаши. Когато, обаче, поводът е официален, добре е да накараме всички на масата да се почувстват празнично.

Коментари

коментара