Министър Караниколов: Обмисляхме облекчаване на водния режим в Перник още преди да се появи коронавирус у нас

Обмисляхме облекчаването на водния режим в Перник още на 3-ти март, преди да има коронавурс у нас. Имах разговори с кмета и с областния управител на града. Аз подкрепям такова предложение”. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в студиото на „Здравей, България”.

„Днес чакаме последния камион с последните 105 м тръби. Т.е. до утре или вдругиден трябва да сме ги приключили и да започнем дезинфекция. Пускаме водата от „Белмекен”, каза още той и допълни: „В момента Перник харчи между 22 и 25 000 куб.вода на денонощие. Ако пуснем и София, това не пречи и от язовир „Студена” да се пускат между 12 и 15 000 куб.”.

„Язовирът в момента се пълни сериозно. Приветствам това решение. Природата го позволява”, категоричен бе Емил Караниколов.

„България работи така, както се работи във всички други държави преди и след появяването на случай на коронавирус”, посочи още той.

Караниколов увери, че е било направено всичко необходимо, преди заболяването да бъде констатирано при български гражданин, и не изключи да се предприемат и по-строги мерки, ако се отчете по-сериозен пик на заразата.

Относно затварянето на културни институции и забраната на масови мероприятия от страна на държавата, но не и затварянето на моловете, Караниколов подчерта, че е задължение на всеки член на обществото как да защити себе си и останалите хора.

„Не може да сложиш контролен орган до всеки гражданин, всеки човек трябва да има разбирането, че трябва да защити себе си и обществото”, категоричен бе той.

„Сигурен съм, че всички болници ще реорганизират дейността си, дайте време да се създаде организация, ние не знаехме къде ще е първият случай, сега ще се пренасочат сили натам”, посочи министърът на икономиката.

Относно ситуация, при която жена с нужда от химиотерапия е била върната, а на друга не е било позволено да купи лекарства за левкемия, министърът подчерта, че не трябва да се допуска вследствие на вируса и карантините да не се обслужват хора, нуждаещи се от жизненоважно лечение.

Коментари

коментара