Има ли заразени от коронавирус на територията на Перник?

На територията на област Перник няма заразени с коронавирусна инфекция. Това беше обявено на Съвета за медицинско осигуряване при бедствия аварии и катастрофи, създаден към Регионалната здравна инспекция – Перник с председател д-р Юри Торнев .
Работната среща се състоя в областната администрация под егидата на областния управител инж. Емил Костадинов, който беше запознат със ситуацията и предприетите мерки.
„На този етап няма условия за създаване на здравен пункт на Граничен контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ „Стрезимировци” . Необходими са две помещения – едното за медицинските служители, а другото да бъде изолатор“, посочи д-р Торнев.
По негови думи трябва да се изясни междуинституционално кой ще обезпечи медицинският пункт, тъй като в Трън няма болница, а само Спешен център, който разполага с един екип, обслужващ 52 населени места в общината. РЗИ пък разполага само с 18 здравни инспектори, които са крайно недостатъчни.

„Служителите на граничния пункт вече разполагат с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти, снабдени са и с брошури за профилактика и предпазване от разпространение на коронавируса“, каза още д-р Торнев.
В случай, че бъде установено в областта лице, носител на вируса, транспортирането на заболелия се осъществява от Центъра за спешна помощ до МБАЛ „Р. Ангелова“. В момента пернишката болница разполага с 15 легла в Инфекциозно отделение.
Д-р Торнев каза, че на този етап няма основание за притеснение, а на сайта на Националния център за заразни и паразитни болести има цялата необходима информация за превантивните мерки срещу разпространението на вируса.

Коментари

коментара