До 30 дни язовир „Студена“ може да се напълни

До края на март язовир „Студена“ може да се напълни достатъчно, за да бъде премахнат водният режим в Перник. Това ще се случи, ако се запази тенденцията за повече валежи от нормалното в следващия месец и няма целенасочено източване. Февруарските дъждове вече са над нормата, някъде даже достигат до 150% увеличение и това работи перфектно за изпадналите в криза язовири. Най-вече за пернишкия, съобщава вестник „168 часа„.

„Режимът на водата може да отпадне или да бъде силно редуциран. Ако атмосферната циркулация през следващите 30 дни остане същата, т.е. с топло и динамично време, в язовира ще постъпят 2 млн. кубика вода – казва климатологът проф. Рачев. – Така ще стигнем равнището от октомври м.г. – 5-6 милиона кубически метра. Разбира се, всичко това важи при едно голямо условие – да не се източва язовирът.“

Наближава месец март, когато слънцето вече грее на 45 градуса над хоризонта, към Земята се излъчва много енергия. Дори и да падне сняг, той лесно ще се стопи и така също ще помогне за запълването на „Студена“. Като към него ще се прибави притокът от деривационния канал „Грънчар“ на язовир „Бели Искър“, който през Мало Бучино стига до пернишките квартали.

При по-голям късмет до края на май перничани могат да разчитат дори на 8-9 млн. куб. метра вода, като максималният обем е 25 милиона куб. метра. Според метеорологичните прогнози се очертава през пролетта да има достатъчно валежи. Март ще покаже неустойчивия си характер. Ще наблюдаваме и периоди с температури над 20 градуса, но ще има и дъжд, а в ниските райони и сняг. Особено ако има арктическо нахлуване на студен въздух. Но така или иначе снежната покривка, дори и да се появи, няма да е трайна, смятат климатолозите.

За април и май предварителните прогнози на САЩ и Европа сочат леки разлики. Американският метеоцентър излезе с данни, че месеците ще са с около градус по-топли от нормалното, а и валежите ще са под нормата, което ги определя като доста сухи и дори горещи. Чак през май, който винаги е по-влажен, дъждовете ще са в рамките на обичайното. Дори смятат, че времето ще е типично лятно – в Западна България да пада дъжд, докато по морето да грее слънце.

Европейският център за средносрочни прогнози пък дава още по-високи температури и слаби валежи до 70-75% от месечната норма за април и май. Лятото ще е горещо и според американските, и според европейските климатолози. Юни и първата половина на юли не само ще ни мъчат с високи градуси, но и с повече дъждове.

Краят на юли и август ще са доста по-сухи и с температури с около 1,5-2 градуса над нормата. На какво се дължи разликата в прогнозите на институтите? Всеки изследователски център използва различни модели, в които залага свои рамки и според тях се получават конкретните прогнози. Самият климат и времето се подчиняват на теорията на хаоса. А моделите се променят в зависимост от атмосферната циркулация.

Предстои през 2021 г. да се променят разбиранията за норма. Това, което днес е фиксирано в таблиците на метеоролозите, е вследствие на измервания в периода 1960-1991 г., когато времето е било по-хладно и не така дъждовно както напоследък. В последните 20 години у нас вали повече от нормата. През 2005 г. заради потоп загинаха 20 души, а през 2014 г. – 19. Но тази година от август до януари валя под нормата, водата в язовирите рязко намаля и така стана ясно, че са били източвани.

Коментари

коментара