Тръбата на Перник напредва, влезе в града – ПОДРОБНОСТИ и СНИМКИ

Продължава ударното полагане на тръбите, които ще докарат вода до перничани. По 13-километровото трасе вече са монтирани над 4 километра тръбопровод, който вече влезе в града, а част от трасето е разкопано. Работи се и по изграждането на резервоара и помпената станция, съобщи пред zaPernik.com областният управител на Перник Емил Костадинов. 

Общо пет екипа работят едновременно в пет участъка, през които ще минава тръбата. По пет камиона на ден, натоварени с тръби от Испания идват в Перник. Разкопава се на части – едва  когато тръбите са налични и готови да бъдат положени, за да не се сляга пръстта и да се налага ново разкопаване, каза още областният управител на Перник.

От общо четирите поточни линии на испанската фирма, две са затворени и произвеждат тръби само за пернишкото трасе. Хора питат защо тръбите не са чугунени. По думите на Костадинов кризистната ситуация, през която е бил изправен града изисквала незабавни мерки. Поръчаните тръби лесно се монтират и пестят време, докато чугунените тръби изискват заварки и допълнително биха забавили ремонтите.

„Добрата новина е, че язовирът се пълни. Дай Боже да има още един снеговалеж. Вече сме с два метра над мъртвия обем. Но до 3-ти февруари, все още бяхме изправени пред угрозата на още по-голяма криза и трябваше да се действа бързо. Целта е да бъде пусната водата към Перник и да бъде оставен язовир „Студена“ да покачва нивото си, без да се харчи от него“, каза още Емил Костадинов.

Относно критиките, че не се работи денонощно, Костадинов отговори, че ситуацията е такава, че всяко едно действие и решение се съгласува с всички институции, включително и археолози. Това отчасти забавя по-ударното строителство. Костадинов не се ангажира с крайни срокове, но спомена, че проектът би трябвало да завърши до края на месец март.

Работим в синхрон всички институции, от всички министри получаваме пълно съдействие, с кмета на Перник също сме в добра комуникация. Пожарникарите помагат с техника на ВиК. Камарата на строителите също се включи с помощ. Като цяло всички сме обединени в една цел – преодоляване на тежкото положение за Перник, защото всички ние и семействата ни живеем в този град. Радваме се, когато и времето е благосклонно“, заключи още Емил Костадинов.

Коментари

коментара