Животът на Михаела от Перник виси на косъм

Младо момиче има нужда от спешно даряване на стволови клетки. Михаела е болна от левкемия и животът й буквално зависи от това.

23- годишна студентка от Перник се нуждае от животоспасяващо лечение. Младата жена страда от много тежко заболяване, което се развива бързо и спешно й е необходим донор за стволови клетки. Момичето и нейните близки отправят зов за помощ към всички, и молят перничани да проявят човечност и да помогнат за спасяването на живота .

Самата Михаела е направила клипче от болничното си легло, в което призовава хората да станат донор и да дадат кръв. „Така можете да помогнете както на мен, така и на много други хора“, казва Михаела.

При регистрацията за донорство се взема кръв за изследване. В случай на генетично съвпадение, организацията се свързва с донора. Донорството протича чрез извличане на периферни стволови клетки от кръвта. Най-често процедурата се изпълнява в болницата, в която се лекува пациента. Няма разходи за сметка на донора.

„С много тъга споделяме за наш много близък човек, който има огромна нужда от всички нас. Михаела е дама на 23 години, близка до мен самата, болна е от левкимия. Спешно се търси донор на стволови клетки.  Молим Ви от сърце, от дъното на душата си да й помогнем. Молим, който може да дари кръв, за да се изследва. За всички останали, молим Ви да дадем гласност, нека споделяме, нека достигне до повече хора. Нямаме време. Изключително Ви благодарим“, пишат приятели на Михаела.

За да стане човек донор на костен мозък/периферни стволови клетки не е достатъчно просто да дари дадено количество кръв.
Има два начина за регистрация за донор:
1. Чрез вземане на кръв в Александровска болница, Килиника по клинична имунология, бул. „Св. Георги Софийски“ 1, тел. 02/9230496
2. Чрез проба с тампон от лигавицата на устната кухина. Може да се попълни анкетата на адрес http://www.lymphom-bg.com/survey/survey_p1.php, получават се по куриер клечки, които се натриват във вътрешната част на бузата и се връщат по куриер на указания адрес.
След вземането на епруветка кръв или тампони, пробите се дават за изследване и по този начин човекът влиза в регистъра на световната банка за донори. Ако се намери човек в нужда, чиято HLA формула съвпада с донора, тогава се правят допълнителни изследвания на донора и може да се премине към процеса на трансплантация.

Процесът на трансплантация може да се случи по два начина:
1. Чрез трансплантация на периферни стволови клетки – кръвта на донора се изтегля, прекарва се през машина, като се извличат стволови клетки и след това се връща в организма. Процесът продължава 3-4 часа, манипулацията е безболезнена и не крие рискове за донора. Не е нужен прием в болница.
В наше време, това е модерният и доста по-често използван метод.
2. Чрез костно-мозъчна трансплантация – чрез пункция в бедрото с местна или обща упойка. Единственият риск, който крие е стандартният риск с упойката. Не мога да намеря информация дали този метод продължава ли да се прилага и при какви критерии.
В случая на Михаела ще бъде използван първият метод.

Повече вижте във видеото

Коментари

коментара