Ученици от 11 гимназии премериха сили във втори кръг на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

Представители на дружеството представиха новите инициативи в областта на професионалното образование

Представители на 11 професионални гимназии с електротехнически профил от Западна България премериха сили във втория, регионален, кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици, който се проведе на 14 февруари 2020 г. Резултатите ще бъдат обявени в края на месеца. Дванайсетокласници от шест гимназии ще продължат в третия, национален, кръг на състезанието.

Паралелно с конкурса се проведоха срещи между учителите на гимназиите и представители на ЧЕЗ, на които бяха обсъдени възможностите за увеличаване на приема в електротехнически специалности и за привличане на младите хора към професията енергетик. ЧЕЗ запозна учителите и ръководствата на гимназиите с новите си проекти в областта на професионалното образование, които ще стартира тази година. Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е една от най-ранните инициативи на дружеството за насърчаване на професионалното образование. Той стартира преди осем години и се разрасна, обхващайки и висшето образование, а през миналата година бе дадена и първата социална стипендия. Целта на състезанието, което е част от графика на Министерството на образованието и науката за провеждане на националните състезания по професии през учебната 2019–2020 г., е да намери, подкрепи и мотивира талантливите специалисти по електротехника. Досега в него са кандидатствали близо 900 ученици и студенти, а стипендия са получили 57 от тях.

От настоящата 2019-2020 г. размерът на стипендията ще бъде вече 600 лева, като участниците в отборите, класираните на първите три места в националния кръг, ще получат и шанса да кандидатстват с оценката от конкурса в Техническия университет в София, Колежа по енергетика и електроника, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“ – София.

Допълнителна информация за регламента на състезанието може да бъде намерена на сайта www.stipendiant.com.

Коментари

коментара