Община Перник застана зад П.У.Л.С. и програма „Таралежи“: Против сме с непроверени сензации с достоверност от степен „една жена каза”

„Войната на таралежите или правото на нашите деца да живеят в свят без насилие“

По данни на УНИЦЕФ и СЗО всяко седмо дете в света е пострадало от сексуално насилие. Насилието засяга 1 милиард деца в света всяка година. 

Насилето над деца е пандемия, проблем, който засяга цялото ни общество и е крайно време да спрем да си затваряме очите ушите и да реагираме адекватно. Последиците от насилието над деца оставят белези за цял живот. Особено тежки са последиците и преживяванията след сексуално насилие. 

„Статистиката за насилие е стряскаща. Ежедневно сме свидетели на ужасяващи заглавия в медиите. Често четем заглавия за потресаващи случаи на насилие над деца и не само. Ние ежедневно го виждаме в нашата работа.

Важно е обаче да не се стига до там. Да направим така, че насилието да не се случва.  Да защитим децата. Именно това е и целта на обучителната програма „Таралежи“. Това е една много значима програма, важна за нашите деца, защото тя предлага по един професионален начинн, в защитена среда, каквато е училището, професионалисти да запознаят децата с опасностите и как да се предпазят от тях. Как да идентифицират ситуация на насилие и да се предпазят. Как да идентифицират желаните и нежеланите докосвания и когато са в опасна ситуация да имат силата, спокойствието да го споделят със своя родител, учител значим възрастен, който да ги подкрепи. 

Всички тези, които преекспонираха темата тези дни, не бяха запознати с обучителната програма „Таралежи“, каза адвокат Марияна Евтимова, изпълнителен председател на Фондация „П.У.Л.С.”. 

„За нас като НМД е важно да се знае, че има много деца и родители, които преживяват сексуалното насилие като нещо, което не стига до службите на МВР и правосъдието и това е голям проблем, по който се мълчи.

Програмите, които са утвърдени от МОН са програми с над 20- годишен опит в България и са регламентирани в законодатествмото ни. Децатна трябва да бъдат учени на това да се предпазват от сексуално посегартество. Също така трябва да бъдат учени, подпомагани и подкрепяни родителите и всички специалисти, които работят с деца. .

Най-силната превенция на сексуалното насилие е разговорът на открито – за секса, за предпазването от насилие.

България е една от страните в ЕС, в която има над 2 000 аборта годишно от тинейджърки. Това може да се предотврати с подходящи прогами като Таралежите и не само.“ каза Георги Богданов, изпълнителен директор на НМД.

Община Перник, в лицето на зам. кмет Стефан Кръстев заяви категорична позиция в подкрепа на реализираните програми и против лъжливите и манипулирани послания:  

„От името на ръководството на община Перник, от името на кметския екип искам да заявя нашата твърда позиция против разпространяването на фалшиви новини и насаждането на страхове, на основата на непроверени „сензации“. Искам да заявя и твърдата ни подкрепа на ръководството на Седмо основно училище, както и към родителите на децата, включени в образователната програма за личностно развитие и превенция на насилието . Поздравявам ги за достойния начин, по който те мъдро, с доказателства и с факти защитиха позицията си. И то в момент, когато над тях се спуснаха медии, обществено внимание, институции на основата на непроверени информации с достоверност от степен „една жена каза”. Не на последно място искам да благодаря и да поздравя Фондация „П.У.Л.С.“ за цялото им добротворчество, което правят повече от две десетилетия”. Това каза зам.кметът на община Перник Стефан Кръстев по време на проведената днес пресконференция. 

По време на пресконференцията беше представена и официалната позиция на РУО-Перник, а именно, че проектът ще продължи да се изпълнява в Седмо основно училище. Това се случи благодарение на силната и ясна гражданска позиция в подкрепа на програмата и родителите на децата в училището, които направиха подписка с искане програмата да продължи. Общественият съвет към училището също изрази позицията си и изказва негативното си отношение към това да се разпространяват неверни информации.

 „Това, което се случи, постави много въпроси и теми за разговор. За мен е доста радостно, че има интерес. Тъжно е, че този интерес е заради едно инцидентно, провокативно събитие. Програма „Таралежи” се изпълнява в 4 пернишки училища, както и в училища в Дупница и Благоевград. Това е програма, която се изпълнява отдавна. Това е програма, която има за цел да стартира програма антинасилие. Тя е създадена с идея превенция на сексуално насилие конкретно. И е тъжно, че толкова години след старта на програмата ние трябва да се събираме и да защитаваме добрите практики на ненасилието над деца. Хубавото е, че има активна гражданска позиция по този въпрос.” – каза Екатерина Велева, председател на Фондация „П.У.Л.С.” 

Фондация „П.У.Л.С.” вече 20 години оказва помощ и подкрепа на хора, пострадали от насилие. Виждайки последиците от преживяното насилие организацията ни разработи програми за превенция – програми, които да предотвратят насилието. Програмите за обучение на Фондация „П.У.Л.С.” са доказали своята ефективност и се реализират вече 20 години. Организацията има разработени методики за обучение на деца в различни възрасти – детска градина, училище, родители и бъдещи родители, специалисти.

Още през  2001 год. веднага след създаването на Държавната агенция за закрила на детето се одобри методика за ранна превенция на сексуалното насилие. Учебното помагало е одобрено от МОН. Методиката е създадена по научния труд на Лори Фриймън, преведена и одобрена от Агенцията за закрила на детето. В съгласуваност с представителите на агенцията се адаптира методиката, създадени бяха допълнителни обучителни материали и клип и от 2006 год. се работи с нея в детските градини в целия Югозападен регион. Разработените материали се разпространяават с огромен интерес на национално и международно ниво. 

Като естествено продължение през 2018 год. Фондация „П.У.Л.С.“ издаде Наръчник „ Моето лично тяло- уважение и себеуважение”, който включва подробно представени методики за работа по превенция на насилие и техники за работа с най-тежките случаи на сексуално посегателство и всички последствия след преживяното насилие.

В тази вече отдавна пробирана и наложила се като успешна методика за работа с деца няма никаква дебнеща заплаха за сегашното подрастващо поколение, а има само ползи, доказани през редица регистрирани резултати от независими оценители на програмата.

 

Коментари

коментара