Лютата Милена Миланова насоли Станката

„Уважавам  екипа на Община Перник. Това са млади и образовани мъже, които вярвам, че правят необходимото за това, градът ни да се развива. Всички сме избрани с една цел – Перник да бъде изправен на крака”. Това заяви зам.-председателят на общински съвет-Перник Милена Миланова в предаването „Нещата от живота” по Кабелна телевизия „Кракра”. Тя припомни словото на кмета за тежкото наследство, което е получил. 

„Искам да припомня думите на бюджетара на община Перник Елица Манова, която разбира от числа, а именно,  че просрочените задължения на община Перник са драстично намалели в предходния мандат и са сведени до 11 млн. лева. Считам, че това е ангажиментът на всички избрани от перничани да управляват града – да бъде стопен дългът. Усилията на всеки един градоначалник трябва да бъдат насочени натам. Работа на Общинския съвет е да подпомага кмета в тези му усилия , като взема правилните решения. Едно от правилните решения е да не се подкрепят кухи цифри, които да бъдат разходвани”, отбеляза адв. Миланова. Тя беше категорична, че когато не познаваш дейността на един орган, губиш правото да го критикуваш. 

„Досега кметът на община Перник не присъства на заседанията на постоянните комисии и сесиите на общински съвет, като при единствено му появяване в зала при гласуването на Бюджета на общината 2020 година, той дори не е остана за дебатите по най-важния за бъдещето на община Перник документ.  Ние като съветници многократно търсихме диалог. Кметът е канен на всичките заседания на Постоянните комисии , както и на специално инициирани от нас срещи, на които нито веднъж не пожела да присъства. Обръщам се отново и към кмета Станислав Владимиров, и към неговия екип. Ако наистина намеренията за сътрудничество и диалог са факт, това би било само и единствено в интерес на нашия град и аз, и моите колеги винаги сме готови да откликнем”, категорична беше тя. Адв. Миланова изтъкна, че градоначалникът е изнесъл много емоционална реч, стилистически много издържана, но след нея той е напуснал залата, без да даде възможност на общинските съветници, като орган, към който той отправя своите критики, да отговорят на тях, без да разясни политиките, които е вложил в начина на формиране на бюджета и числата, които са разписани, без да защити всяко едно от тях.

„Вместо да получим информацията от кмета, това направи експертът Елица Манова. Това което тя използва като дефиниция е „бюджетът е законосъобразен”.   Има много термини, с които да бъде определен бюджета – балансиран, социален, премерен, но не и законосъобразен. Това означава, че бюджетът, във вида, в който ни беше предложен за гласуване, е събиране на някакви цифри с цел да се спази някаква рамка. Това не е моят бюджет и не е бюджетът на тези перничани, които гласуваха за политическа партия ГЕРБ, а те съвсем не са малко. Това са само 500 гласа по-малко, с които беше избран кмета Владимиров”, припомни  адв. Миланова. Тя беше категорична, че в предложения за гласуване документ, са заложени стойности, които нямат реално покритие, а приходната част е стъпила на програма за управление и разпореждане с общинското имущество, наречена в зала „виртуална”. 

 „Искам да се обърна към кмета на Перник, когото безспорно уважавам, най-малкото защото той е избран с гласовете на гражданите на община Перник и да насоча неговото внимание върху Закона за местното самоуправление и местната администрация. В чл. 20 от този нормативен акт е разписано, че именно Общинският съвет е органът, който определя политиките по изграждането и развитието на  община Перник, но ги изпълнява кмета. Това е една симбиоза”, отбеляза зам.-председателят на общински съвет-Перник и допълни, че единствено с добро взаимоотношение между институциите, ще Перник ще бъде изправен на крака.

„Безкрайно ценя и съм благодарна и на Премиера Бойко Борисов, и на Министерски съвет за  всичките усилия, които полагат за преодоляването на тежката криза и бедственото положение в града. Общинският съвет в Перник заседава нееднократно и взе всички необходими решения, за да бъде преодоляна  тя възможно най-бързо. Искам да заявя пред перничани, че институциите работят денонощно, всяка една от тях докладва действията, които са предприети, мерките, които се извършват”, сподели адв. Миланова. Тя беше категорична, че в момента не е време за критики, а за активна работа.

Коментари

коментара